Több mint ötvenezer kilogramm halat telepítettek az idén a Tisza-tóba

Az elmúlt évek hagyományát követve az idei esztendőben is több körben, több tízezer halat telepített a Tisza-tóba a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A tározó feltöltésének megkezdését követően elsőként az egynyaras compók érkeztek meg, majd őket az előnevelt csukaivadék követte. A compók az Óhalászi-Holt-Tisza, a Borzanat és a Rókás nádas-gyékényes részeiben úsztak el, összesen 400 kg. A kis csukák nagy területen, a szélvédett nádszegélyek közvetlen közelében szinte egyesével kerültek a vízbe, ugyanis rájuk már ilyen fiatalon is jellemző a kannibalizmus. Négy fordulóban összesen 400 000 csukaivadék érkezett.

Kép: sporthorgasz.eu

Az egyedszám növelése és a Tisza-tó természetes haltáplálékkészletének a jobb kihasználása érdekében évről-évre több egynyaras pontyot telepítenek. Az egynyarasokat követte a kétnyaras korosztály, melyből mintegy 700 egyed haljellel lett ellátva, később a nyár folyamán pedig háromnyaras, úgynevezett piaci ponty került a Tisza-tó vizébe.

Kép: sporthorgasz.eu

2019. 08. 15-én délután újabb és egyben az utolsó 4800 kg “horogérett” ponty is megérkezett a Tisza-tóba. Ezt a mennyiséget, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, Tiszafüred és Abádszalók között osztották el. A halak az átvételt követően oxigénnel bőségesen ellátott halszállító kádakba kerültek és így keltek útra. Minden helyszínen és minden esetben kiváló fizikai állapotban, sérülésmentesen “csúszdáztak” le a tározó vizébe. Tekintse meg a telepítésről készült fotótudósításunkat!

Kép: sporthorgasz.eu

A 2019. évi haltelepítések összefoglalása:

HalfajKorosztályEgyedszám
db.
Tömeg
kg
Pontyegynyaras285 00020 000
Pontykétnyaras30 00015 000
Pontyháromnyaras7 50015 000
Compóegynyaras133 000400
Csukaelőnevelt ivadék400 000

Miután a háromnyaras pontyok utolsó egyedei is otthonra találtak a Tisza-tóban, erre az évre véget értek a telepítések. Jövőre a társaság folytatja a korábban kijelölt haltelepítési koncepció végrehajtását, amely szerint még több egynyaras ponty várható.

sporthorgasz.eu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights