Már csak pár nap, és kezdődik az iskola: újra korán kell kelni és feküdni

DMARC201906140076

Alig néhány nap, és megkezdődik az új tanév. A gyermekeknek a szünetben felborul a bioritmusuk, később kelnek és később mennek aludni. Szakértők szerint a szülők feladata, hogy visszaszoktassák a gyerekeket az iskolai időszakban megszokott időbeosztáshoz.

Mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek nehéz visszarázódni az iskolai időszakba A gyerekeknek azért, mert nyáron valamennyire felborul a bioritmusuk, hisz tovább maradnak fent és később kelnek, mint az iskola alatt.

A szülők feladata, hogy

visszaszoktassák a gyerekeket az iskolai időszakban megszokott időbeosztáshoz.

Oda kell figyelniük arra, hogy időben feküdjenek le és keljenek fel a fiatalok. A kisebbek számára feladatlistát is előállíthatnak, hogy már a reggeli készülődésnél tudják, milyen napra készüljenek – magyarázta Gerencsér Dóra iskolapszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint ahogy nőnek a gyerekek, úgy önállósodnak is, így olyan fontos dolgokat, mint például a reggeli indulás vagy a délutáni hazajövetel már maguk tudják megoldani, ami segítség a szülőknek.

Nem mindegy, milyen iskolába jár 

Beszélt arról is, hogy a szülőknek nehézséget jelent, amikor döntést kell hozniuk arról, hogy gyermekük milyen irányba induljon, milyen tagozatú iskolába járjon. Mivel ma már kevés az olyan ember, aki arról a munkahelyről megy nyugdíjba, ahová először belépett, így

a gyermekeknél is az átjárhatóságot kell szem előtt tartani.

Nem biztos például, hogyha nyelvi tagozatra íratják be őket, akkor az adott nyelvvel fognak később foglalkozni.

A tagozatos iskolák plusz terhet jelenthetnek, attól függően, hogy milyenről van szó. Ha nyelvi tagozatos, akkor a leterheltség problémája jelenhet meg, ha sport, akkor az időbeosztás okozhat nehézséget egy gyermek vagy egy család életében.

A gyermekek beiskolázásánál a nagycsaládosoknál segíthet a tudatosság, ám nem várt helyzetek mindig jöhetnek. Anyagi szempontból az előrelátás az, ami fontos az iskoláztatás kapcsán. Itt főleg az örökölhető tárgyakra kell gondolni – magyarázta Joó Kinga.

A középiskola különleges

Gerencsér Dóra külön kitért a középiskolásokra. Mint mondta, a középiskolába lépés azért nehéz, mert hasonlóan intenzív szakasz, mint amikor az első osztályba lép a gyermek.

Azok a fiatalok, akik elkezdik a középiskolát, rengeteg új helyzettel kell megbirkózzanak. A beilleszkedést ugyanakkor elősegíthetik az iskolák által szervezett gólyatáborok, ráadásul manapság a közösségi média lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek már az iskola megkezdése előtt megismerkedjenek.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Futó záporok, zivatarok jöhetnek

Kedden a napos időszakokat újra az erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják majd meg, így több tájegységünkön elszórtan ismét kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, egyes zivatarokat esetleg

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Jászberény belterületén 2020. május 24-én 9 óra 30 perc körül – írja a police.hu. Haladása során – az Állj! Elsőbbségadás

Tovább »

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai. Munka-és termelésvezető-munkavezető (Kisújszállás), Bolti eladó (Karcag), Éttermi felszolgáló (Kisújszállás), Szakács (Kisújszállás), Egyéb személy-és vagyonvédelmi

Tovább »