Koncert Karcagon

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata. A módszerről Horváthné Galambos Olgát, a kisújszállási Baptista Művészeti Iskola tanárát, a módszer alkalmazóját kérdeztük.

– A módszerre a legmegfelelőbb kifejezés, amit Suzuki maga is használt: az “anyanyelvi” módszer. A gyermek beszélni, járni, cselekedni a szüleitől tanul, úgy, hogy leutánozza őket.

Ebből kiindulva építette fel Sinichi Suzuki is hegedűtanítási módszerét, mely az utánzásra építi gyakorlati oldalát. Játékos, sok segítséget nyújtó ötleteivel már 3 éves kortól lehetővé válik mindenki számára a zene megismerése, a hangszeres játék elsajátítása. Itt nagy szerep jut a szülői segítségnek. Az órákon módjuk van kipróbálni, megtanulni az alapokat, hogy az otthoni “gyakorlás” játékként épüljön be a gyermekek mindennapos életébe.

Az egyéni foglalkozások mellett a csoportos muzsikálás a korai kamarazenélés örömét, a szereplések a különböző képességű gyerekek mindegyikének a sikerélményt nyújtják – magyarázza a szakember, aki szólt arról is, hogy a módszer lehetővé teszi mindenki számára a zenetanulást, mindenkit képességének legmagasabb fokára fejleszt, a haladás gyorsaságát, ütemét nem osztályba való sorolás, hanem az egyes személyek képessége határozza meg. A közös játék során a szereplők változása miatt a darabok ismétlődnek, ami elmélyíti a tudást, növeli a repertoárt minden gyereknél.

A Suzuki-módszer az egész világon elterjedt, nálunk kevésbé ismerik. Megyénkben 2 művészeti iskolában tanítanak e módszer szerint. A berekfürdői táborban olasz, francia mesterektől és hazai zenészektől tanulhattak a gyerekek. Az ott tanultakból láthattak az érdeklődők egy nagyszerű koncertet a Dérynében.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights