Folytatódott a küzdelem a tűzoltók országos vetélkedőjén

Kedden a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren, gyakorlati feladatokkal folytatódott a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő. A feladatok embert próbálóak voltak, és a hőség sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát.

Kedden az a húsz hivatásos tűzoltócsapat vetélkedett a repülőtér területén, amelyek korábban a területi fordulókon kivívták az indulás jogát. Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba. Így teljesen élethű helyzetet teremtettek. A nemzetközi szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a szabályos végrehajtást értékelte, amely nem veszélyeztethette a tűzoltók és a sérült testi épségét.

A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát az hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva kellett megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet és egy gázpalackot.

A nem hivatásos tűzoltók számára is elkezdődött kedden a megméretés az elméleti feladatokkal. Szerdán már ők is feszítővágót és tömlőt ragadnak a kunmadarasi reptéren. Mellettük a vezetéstechnikai pálya vár a hivatásos és nem hivatásos gépjárművezetőkre egyaránt.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights