Fokozottan kell figyelni az idősekre és a szívbetegekre a kánikula idején

A tomboló kánikula óriási veszélyt, akár életveszélyt jelenthet az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők számára – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a műsorban elmondta, a forróság napok óta tart, vagyis már egy ideje folyamatos terhelésnek van kitéve ezen emberek szervezete, amely fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet. Hétfőn és részben kedden még tart a kánikula, így a veszélyeztetettekre komolyan oda kell figyelni, hiszen a melegben elképzelhető, hogy lesz olyan szituáció, amikor ők nem tudnak majd reagálni.


Ehhez a hőguta állapotának kell fellépnie, aminek következtében szellemi és mentális képességünk is romlik, nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk megítélni saját helyzetünket, kialakulhatnak rosszullétek – fejfájás, hányinger, hányás, zavartság, forró bőr – de a hőguta akár halálhoz is vezethet.

Életveszélyes állapotot eredményezhet a napszúrás

Nem csak az idősek és a szívbetegek vannak kitéve a napszúrásnak, hanem mindazok, akiknek a fejét tartós hőterhelés éri. A napszúrás szintén életveszélyes állapotot eredményezhet. A vízben való megmártózás, strandolók esetében, nem véd meg a nap erejétől, lehetőség szerint védje mindenki a fejét vagy

húzódjon inkább árnyékba,

főleg a 11-től 15 óráig tartó időszakban, amikor a legerősebb a napsütés.

A klíma egy hasznos dolog ilyenkor nyáron, hiszen segít lehűteni a lakást vagy az autót, viszont nem szabad vele visszaélni. A klíma ugyanis ideig-óráig kellemes érzetet ad, azonban használata során a szervezet erős terhelésnek van kitéve, főleg azok esetében, akiknek az alkalmazkodóképessége nem megfelelő.

A nagy hőingadozás is gondot jelenthet

A nagy meleg után, ha túl alacsony hőmérsékletet állítunk be, az lesz a következménye, hogy megfázunk, felső légúti megbetegedést vagy akár tüdőgyulladást is kaphatunk. Ezen kívül a nagy hőingadozás is gondot jelenthet. Az idősek szervezetét megterheli, az autóvezetőknél pedig mentális problémák léphetnek fel emiatt, amely balesetveszélyes lehet.

A nagy hőség nem csak fizikai állapotunkra van hatással,

ingerültebbek vagyunk ilyenkor

és nehezebben viseljük a stresszt.

A folyadékbevitelnél figyeljünk oda arra, hogy kerüljük a kávét, az alkoholos és a cukros italokat, ugyanis ezekkel plusz energia bevitelt biztosítunk, ami nem előnyös, ráadásul a kávénak és az alkoholnak vízhajtó hatása van, aminek következtében dehidratáljuk, vagyis kiszárítjuk szervezetünket – fejezte be Pintér Ferenc.

hirado.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights