Egyedülálló tüdőműtét Szolnokon

Dr. Szántó Zoltán mellkassebész és dr. Parham Choroomi aneszteziológus (Fotó: Hetényi Géza kórház) Dr. Szántó Zoltán mellkassebész és dr. Parham Choroomi aneszteziológus (Fotó: Hetényi Géza kórház)

Altatás nélkül operált meg egy daganatos beteget a szolnoki Hetényi Géza Kórházban dr. Szántó Zoltán mellkassebész és csapata.

– Manapság egyre inkább arra törekszünk a sebészetben, hogy a páciens számára minél kisebb megterhelést jelentsen a műtét, minél gyorsabb legyen a felépülés – hangsúlyozta az intézmény honlapján megjelent beszámoló szerint dr. Szántó Zoltán. – Ennek jegyében egyre gyakrabban alkalmazzuk a video endoszkópos technikát, s az altatás helyetti regionális érzéstelenítésnek is ez a legfontosabb célja. Az aneszteziológusunk, dr. Parham Choroomi adjunktus 2014 óta számos esetben alkalmazta már ezt a módszert, amelyről tudni kell, hogy nagy szakértelmet igényel az altatóorvosok szempontjából.

Amint Szántó Zoltántól megtudtuk, az évek során közel 70 esetben végeztek ily módon tüdőoperációt a megyei kórházban, mostanáig azonban csak úgynevezett minor, azaz kis- és közepes kiterjesztésű műtéteknél fordult elő, hogy nem került sor altatásra. Mivel minden ilyen típusú műtét sikerrel zárult, újabb lépésként immár nagyműtétnél is alkalmazták a jól begyakorolt technikát. – Korai stádiumú rosszindulatú daganatról volt szó, a páciens pedig felvállalta, hogy ily módon operáljuk – mondta el Szántó Zoltán. – A műtétnél minden rendben ment, a beteg szövődmény nélkül gyógyult. A mostani siker utat nyithat olyan daganatos betegek számára is, akik rossz egészségi állapotuk miatt nem altathatóak, és diagnosztikus műtét nélkül nem juthatnak hatásos gyógyszeres kezeléshez.

A bravúros operációhoz természetesen biztos kezű orvosra van szükség. Nem csak a szokottnál is gyorsabban és pontosabban kell dolgoznia ugyanis, de ez esetben a rekeszizom folyamatos mozgása is zavarja a munkában. Szántó Zoltán 10 évvel ezelőtti mellkassebész szakvizsgájához a szegedi, debreceni klinikán és az Országos Korányi Intézet Mellkassebészeti osztályán képezte tovább magát, és ezt követően dr. Kovács Ottó részlegvezető főorvostól sajátította el az endoszkópos műtéti technikát. Budapesten élőben látta operálni ennek a műtéti technikának az egyik kimagasló nemzetközi képviselőjét, dr. Diego Gonzalez Rivast is. Mindennek köszönhető, hogy a szolnoki kórház immár olyan műtéti megoldásra vállalkozhat, amelyre Magyarországon eddig csak Szegeden és Pécsen akadt példa, s nemzetközi szinten sem gyakori.

Ráadásul a mostani műtétnél a szokásos három bemetszés helyett már csak kettőt alkalmazott, amely a beteg szempontjából még kedvezőbb, ám az orvos számára tovább nehezíti a beavatkozást. – Természetesen az orvosi tudás ilyen eredményekhez még kevés lenne. Túlzás nélkül mondhatom azonban, hogy igen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Hetényi kórház műtőjében világszínvonalú eszközpark áll egy mellkassebész rendelkezésére és a műtő csapata magas szakmai tudással, elkötelezetten segíti a munkát. Ugyanolyan kitűnő minőségű video endoszkópos tornyunk, varrógépeink s egyéb eszközeink vannak, mint akár Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok kórházaiban – tette hozzá Szántó Zoltán.

iSzolnok

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Záporokat, zivatarokat hoz a front

Kedd virradóra főként az ország nyugati, északnyugati felén alakulhat ki több helyen zápor, zivatar, napközben szakadozottabb lehet a felhőzet, délután ismétv egyre többfelé lehetnek zivatarok, helyenként

Tovább »

Már az iskolákban a tankönyvek

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása a szolnoki általános és középiskolákba. Ettől a tanévtől már minden diák ingyen kapja a könyveket a közoktatásban. Bár a nyári szünidőből

Tovább »

Életet mentettek a vízirendőrök

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság kollégái kimentették a Tiszából a folyó közepén sodródó nőt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába érkezett bejelentés 2020. augusztus 2-án 17

Tovább »