Szervező: az összetartozás rendezvénye a jászberényi Csángó Fesztivál

Kép: iSzolnok

A tánc közös nyelvként köti össze a külhoni és az anyaországi résztvevőket a jászberényi Csángó Fesztiválon – mondta a rendezvény szervezőjeként a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Szűcs Gábor a fesztivál küldetésének nevezte a külhoni nemzetrészek és különösen a csángók kultúrájának bemutatását. A szervező üdvözölte, hogy nemcsak az anyaország fogadja a határon túlról érkezőket, hanem elkezdődött a néphagyományok újbóli tanulása is. Anyaországi fiatalok folyamatosan járnak az idősebbekhez, hogy elsajátítsák a tánctudást. Hasonló céllal indult el a fesztivál is csaknem három évtizede, hiszen a Jászság Népi Együttes már a nyolcvanas években is kutatta a gyimesi és moldvai csángók kultúráját, a rendszerváltás után pedig lehetősége nyílt arra is, hogy több évtizedes elzártság után elhívja őket Magyarországra – tette hozzá.

A 29. Csángó Fesztivál augusztus 6-tól magyarországi, külhoni és külföldi vendégek műsoraival, táncházzal és koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal, valamint a Fölszállott a páva gálaműsorával várja az érdeklődőket – ismertette Szűcs Gábor.

MTI

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Mártír megemlékezés Karcag on

A Karcagi Izraelita Hitközség vezetősége nevében a temetőben tartott mártír megemlékezésen Csillag Barnabás elnök köszöntötte Deutsch László főrabbit, Szilágyi Gábor kántort, F. Kovács Sándor országgyűlési

Tovább »

Százhússzal ment Szolnokon

Hét óra alatt 100 sebességtúllépést rögzítettek Szolnokon. A Szolnoki Rendőrkapitányság munkatársai sebességellenőrzést végeztek Szolnok belterületén 2020. július 4-én. A rendőrök hét óra alatt bemértek 100

Tovább »