Szervező: az összetartozás rendezvénye a jászberényi Csángó Fesztivál

A tánc közös nyelvként köti össze a külhoni és az anyaországi résztvevőket a jászberényi Csángó Fesztiválon – mondta a rendezvény szervezőjeként a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Szűcs Gábor a fesztivál küldetésének nevezte a külhoni nemzetrészek és különösen a csángók kultúrájának bemutatását. A szervező üdvözölte, hogy nemcsak az anyaország fogadja a határon túlról érkezőket, hanem elkezdődött a néphagyományok újbóli tanulása is. Anyaországi fiatalok folyamatosan járnak az idősebbekhez, hogy elsajátítsák a tánctudást. Hasonló céllal indult el a fesztivál is csaknem három évtizede, hiszen a Jászság Népi Együttes már a nyolcvanas években is kutatta a gyimesi és moldvai csángók kultúráját, a rendszerváltás után pedig lehetősége nyílt arra is, hogy több évtizedes elzártság után elhívja őket Magyarországra – tette hozzá.

A 29. Csángó Fesztivál augusztus 6-tól magyarországi, külhoni és külföldi vendégek műsoraival, táncházzal és koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal, valamint a Fölszállott a páva gálaműsorával várja az érdeklődőket – ismertette Szűcs Gábor.

MTI

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights