Mégis megőrizhető a fiatalság egy új kutatás szerint

A tudomány eddig arra helyezte a hangsúlyt, hogyan lehet késleltetni az öregedés folyamatát, egy új kutatás azonban más megközelítést állított a középpontba, mégpedig hogy hogyan javítható a folyamat.

A fiatalság megőrzésének titka mindig is foglalkoztatta az embereket, és egyre felkapottabb téma a médiában is. Különösen a középkorúak és az ötvenes éveikbe lépők érdeklődnek a lehetőségek iránt – olvasható a Medical Daily hírei közt.

A Dél-kaliforniai Egyetem Viterbi Műszaki Iskolájának kutatócsoportja arra a folyamatra fókuszált, amely az öregedésért felelős az emberi szervezetben. Ahhoz ugyanis, hogy a fiatalság forrását megtalálják, arra kell először rájönni, hogy ez a forrás hol van, és hogyan funkcionál – mondta Nick Graham adjunktus.

A laboratóriumában dolgozó Alireza Delfarah, aki a tanulmány vezető írója, úgy döntött, azt a folyamatot fogja megvizsgálni, amikor

a sejtek már nem osztódnak tovább, hanem elöregednek.

Amikor az sejtöregedés bekövetkezik, többféle negatív hatása is felléphet: jelentkezhet ízületi gyulladás, csontritkulás vagy érrendszeri problémákat is okozhat.

Az öreg sejtek pont az őssejtek ellentétei, amelyek korlátlanul képesek az önmegújításra és az osztódásra. Egy öreg sejt már nem képes további osztódásra, az állapot visszafordíthatatlan – mondta Delfarah.

A kutatócsoport arra jött rá, hogy ezek a sejtek

már nem termelnek nukleotidot, amely a DNS alkotóeleme,

és fontos szerepe van a sejtek energiatranszportjában és az enzimek szabályozásában. Egy kísérletben meggátolták a nukleotid előállítását fiatal sejtekben, és a feltételezés beigazolódott.

Ez tehát azt jelenti, hogy a nukleotid termelése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy sejt fiatal maradjon. Vagyis, ha meg lehet akadályozni, hogy a termelődés leálljon, a sejtet tovább fiatalon lehet tartani.

A tanulmányt a Journal of Biological Chemistry folyóiratban publikálták, és az öregedés jelenségét több szögből is megvizsgálták.

A témában kutató Scott Fraser háromdimenziós képeket készített a sejtekről, és azt találta, hogy az öreg sejteknek két magja volt, de ezekből egyik sem tudott sokszorozódni.

Az egereken végzett kutatások szerint az öreg sejtek kiküszöbölésével az állatok teljesebb életet tudtak élni. Bár az embereken végzett vizsgálatok még kezdeti stádiumban vannak, lényeges volt megérteni az öreg sejtek működését, hogy a gyógyszerek ne legyenek negatív hatással a fiatal sejtekre, és ne okozzanak mellékhatásokat.

hirado.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights