Húsz intercity kocsi a huszonegyedik századi utazóknak Szolnokról

Kép: iSzolnok

A házigazda, Homolya Róbert, a MÁV részvénytársaság elnök-vezérigazgatója volt, a meghívás kedd délelőttre szólt, Szolnokra.

Az ok: elkészült az első húsz IC+ vasúti személykocsi, mindegyik már ennek a századnak az igényeit elégíti ki. Kényelmesek, üléshuzatai könnyen tisztíthatók, minden üléshez mobiltelefon és laptop csatlakozó tartozik, a wifi ingyenes, van bennük pelenkázó, kerékpár tároló, a méretes csomagok elhelyezésére szolgáló terület, az elfoglalt ülések száma kijelzőn jelenik meg…  

Kép: iSzolnok

A légkondicionált kocsik akár kétszáz kilométeres sebességre is alkalmasak – adott tájékoztatást a cégvezető. A társaság gondot fordított arra, hogy a flotta darabjai ötven százalékos beszállítói háttérrel készüljenek. Az is kiderült, hogy jócskán tempót kell váltania a cégnek az elöregedett – 43 éves átlag életkorú – személyszállító kocsik cseréjére, azért már meg is kezdték újabb hetven legyártását. Évente ötven hasonló szerelvényt tudnának kibocsátani, ami az eddigi állami segítség fokozásával viszonylag gyorsan megoldaná az elöregedés visszafordítását a járműparkban.

Kép: iSzolnok

Szalay Ferenc polgármester a vasút kapcsán soha nem felejti el hangsúlyozni, hogy milyen fontos Szolnok számára a vasút, a vasúti járműgyártás és javítás. Családok százai élnek úgy, hogy generációk munkahelye a MÁV.

– Napjainkban ismét felvirágzik városunkban az IC gyártásnak köszönhetően a régi hagyomány – mondta Szalay Ferenc polgármester. – Napjainkban egyértelműen Szolnok a hazai vasúti gépgyártás és javítás központja.

Négyezerszáz típusú alkatrészből ötvenhárom ezer épül be egy ilyen modern vasúti kocsiba, az elkészült húsz értéke majd’ tízmilliárd forint. Az újabb hetven két év múlva áll „hadrendbe”.

iSzolnok

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Tizennégy hektár égett le

Tegnap balesetek és tűzesetek egyaránt történtek megyénkben, utóbbiak közül két – szántóföldön történt – esemény emelkedett ki. Villanyoszlopnak ütközött és oldalára borult egy kisteherautó tegnap

Tovább »

Folytatódik a Kun-Mediátor per

A 2020. július 7-ére kitűzött tárgyalási napon iratok ismertetésére került sor. Az ún. Kun-Mediátor ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan

Tovább »

Hidegfront vet véget a kánikulának

Szombaton napközben egy hidegfront érkezik északnyugat felől, így délután nyugaton, északnyugaton és néhol északon záporok, zivatarok már kialakulhatnak, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Tovább »