Ezek az intervall futó edzések legnagyobb előnyei

Immár rengeteget olvashattunk és hallhattunk az intervall futó edzések jótékony hatásairól, valamint arról, miért is érdemes minden futónak beiktatni az edzéstervébe ezt a mozgásfajtát is. Legyen szó akár kezdő, középhaladó, vagy versenyszintű profi futóról, gyakorlatilag mindenkinek előnyére válik, ha a megszokott edzések mellé beiktatja az intervall tréningeket egyaránt.

Azonban jó tudni, hogy egyáltalán nem újszerű dologról beszélünk, ugyanis a versenysportokban a 20. század elején terjedt el ez az edzéstípus. Emil Zatopek csehszlovák futó (aki nem mellesleg 3 aranyérmet nyert az 1952-es nyári Olimpián) volt az eddigi leghíresebb sportoló, aki rendszeresen hajtott végre intervall futó edzéseket mind 5 és 10 kilóméteres távolságokban a maratoni felkészülése alatt. Hatalmas sikerei egyik kulcsának ezek a rendszeres intervall edzések számítottak.

Az elmúlt húsz évben azonban már a rekreációs sportok körében is elterjedt ezen edzés fajták népszerűsége, főleg, hogy valóban hosszú távú, hatásos és látványos eredményeket produkálhat. Bármilyen szintű futónak ajánlott, de természetesen mindenkinek saját képességeihez mérten szabad gyakorolni. Segíthet a fogyásban, a futás gyorsaságának növelésében, és nem utolsó sorban sokkal hamarabb képes formába hozni az embert, mint azt gondolnánk.

De mi is pontosan az az intervall edzés?

Ez egy olyan edzés, amely során magas intenzitású mozgást végzünk rövid időintervallumokon belül, valamint kevés rekreációs idővel. Viszont ilyenkor tényleg a maximális teljesítőképességeinket kell elővenni és kitartóan használni.

Kizárólag profi élsportolóknak ajánlott ez a mozgásfajta?

Röviden a válasz egy egyértelmű nem. Mindenki megtalálhatja a saját szintjét, ami nem lesz túl megterhelő, viszont csak a saját teherbírásunk alapján érdemes kiszámolni az intervall futások hosszát, mennyiségét, továbbá a pihenési idő tartamát. Minél kevesebb pihenési időt hagyunk egy-egy nagy intenzitású futás után, annyival nehezebb és megterhelőbb lesz az edzés. Ezért tehát míg egy intervall futás 1 perces tegyük fel, addig inkább próbálkozunk 2 perces pihenő időkkel, mint sem egyből csupán fél perces rekreációs időkkel.

Hogyan állítsuk össze az intervall edzéstervet?

Amennyiben kezdő vagy hobbi sportolóról van szó, akkor nyugodtan érdemes kikísérletezni, mi az a mennyiség és idő, amelyik még bírható, ugyanakkor érezhetően eredményes. Mindenesetre a kezdetekben legalább egyszer, de akár kétszer annyi időt hagyjunk a sétára, mint a kőkemény futás részére. Tehát például ha 1 perces intenzív futásokra törekszünk, akkor legalább 1 perc pihenőt, de akár 2 percet is számolhatunk utána pihenésként. A pihenő időt fokozatosan érdemes csökkenteni, hiszen így fejleszthetjük leginkább testünket és állóképességünket. Viszont ha versenysportolóról beszélünk, akkor természetesen a cél és az eredmények figyelembe vételével érdemes összeállítani az intervall edzésterveket és azok heti mennyiségét. Ehhez mindenképpen szakértői asszisztenciára van szükség.

Még a félmaratonra és maratonra való felkészülésben is segíthet az intervall futás!

Fontos tudni, hogy a hosszú távú futásokra való felkészülésben is segítségre lehet az intervall tréning. Egyrészt azért, mert nagyban növeli az állóképességet, másrészt növeli a gyorsaságot és fokozza a kitartást, harmadrészt pedig teljesen máshogyan dolgozza meg a hosszútávú futáshoz szükséges izmokat. Például heti egy intervall futó edzés már csodákra lehet képes egy félmaratoni felkészülés során, ráadásul még rövidebb idő alatt is végezhetünk az edzéssel, mint egyébként a hosszú futások alkalmával. A betfair alternative link oldal szerint a maratoni futás egyre népszerűbb műfajnak számít a hobbi futók körében is.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights