A megye keleti részén pusztított a vihar

A tegnapi vihar jelentős erővel csapott le Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Több mint nyolcvan helyszínre vonultak a megye tűzoltói, javarészt Karcagra és – a megyehatáron túl – Tiszacsegére.

A tűzoltóknak jellemzően úttestre, villanyvezetékre, járművekre, kerítésre és épületekre dőlt fák, illetve faágak adtak munkát. Tiszacsegén több épület tetejét bontotta meg a szél, Karcagon pedig egy ledőlt kémény szakította be egy ház tetőszerkezetét. A tűzoltók megyénkből Jászberényből, Szolnokról, Tiszafüredről, Tiszaigarról, Kisújszállásról, Kunmadarasról, Újszászról és Kunhegyesről kaptak még bejelentéseket a viharral összefüggésben.

A vihar előtt sem volt csend a hétvégén, hiszen több szabadtéri tüzet is meg kellett fékezniük a tűzoltóknak. Nagykörűnél három hektáron égett nádas, Jászkisérnél pedig ugyanekkora területen tarló gyulladt meg, illetve száz bála is a lángok martalékává vált. A tűz mintegy ötven négyzetméteren egy erdőt is érintett. Mindezek mellett az alábbi káresemények történtek péntektől vasárnapig.

Két személygépkocsi ütközött össze péntek délelőtt Kisújszállás külterületén. A két autóban összesen heten utaztak. A kisújszállási önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket. A helyszínre mentők is érkeztek.

Kidőlt egy lakóház egyik falszakasza szombat délután Zagyvarékason, a Pálma utcában. A település önkéntes tűzoltói az ingatlanból egy gázpalackot hoztak ki, valamint a kidőlt falazat alatt egy kutyát találtak, amelyet épségben kimentettek és átadtak a tulajdonosoknak. A helyszínen egy erőgép is dolgozott, míg az egység az érintett falrészt alátámasztotta és az ingóságokat kipakolta. A házban két ember él, ők rokonoknál helyezkedtek el.

Egy kisbusz és egy személygépkocsi ütközött össze szombat délután a 4-es számú főúton, Karcag határában. Az egyik autó az út menti árokba csapódott, helyzete miatt a karcagi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel a terepet megtisztították és az autót ezután áramtalanították.

Szintén két autó karambolozott szombat délután a Jászárokszállás és Vámosgyörk közötti úton. Az egyik jármű a tetejére borult. A jászárokszállási önkormányzati tűzoltók motoros fűrésszel tereprendezést végeztek, majd a felborult járművet kerekeire állították, emellett pedig mindkét kocsit áramtalanították. A helyszínen a mentőszolgálat munkatársai is dolgoztak.

Lakossági szennyvízelvezető csőbe esett egy kutya vasárnap délelőtt Jászladányon, a Halász utcában. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók az ott lakók közreműködésével emelték ki az állatot, amelynek nem esett baja.

Füstölt egy használaton kívüli motorcsónak vasárnap délután a tiszafüredi kikötőben. A járműre napelemes rendszer volt szerelve, melynek zárlata okozta a problémát. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a dolgozók porral oltóval beavatkoztak, így az egység kiérkezésére már csak izzás és füstölés volt tapasztalható. A tűzoltók áramtalanították a hajót, kiemelték az akkumulátorokat és letakarták a napelemeket.

Kigyulladt az ágy egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik szobájában vasárnap délután Kunszentmártonban, a Bihari utcában. Az esethez a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, majd megfékezték a lángokat. Az egység ezt követően a füsttel telítődött épületet kiszellőztette. A tűzoltók a társhatóságokkal közösen dolgoztak a helyszínen.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights