A Jobbik félre tette a régi elveket, hogy együttműködhessen Gyurcsány Ferenc pártjával

Kép: hirado.hu

A Jobbik szerint az ellenzéki összefogás érdekében félre kellett tenni a régi sérelmeket, ezért is döntöttek úgy, hogy a XVII. kerületben az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenc pártjával is együttműködnek. A jelenlegi megállapodás szerint a városrészben a DK polgármesterjelöltje mögött sorakozik fel a többi ellenzéki párt. Ugyanakkor több olyan fővárosi kerület is van, ahol éppen a Jobbik miatt borulhat az együttműködés – közölte az M1 Híradója.

A Momentum, az LMP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK tagjai a kerület közös ellenzéki polgármester- és képviselőjelöltjeit akarták bemutatni Rákoskeresztúron. A politikusok azonban a sajtótájékoztatóra láthatóan nehezen rendeződtek össze. A nehézségek leküzdése után csak hosszú percek alatt sikerült elkezdeniük a beszédeket.

A Momentumos Buzinkay György azt hangoztatta, hogy a következő két és fél hónapban „föl fogják szántani a kerületet.”

A Jobbik budapesti elnöke is történelmi pillanatnak nevezte az együttműködést. Bencsik János ugyanakkor azt mondta, hogy az összefogáshoz félre kellett tenni a régi elveket, ezért is döntöttek úgy, hogy a XVII. kerületben az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenc pártjával is együttműködnek.

Csakhogy eddig több kerületben is éppen a Jobbik miatt borulhat az együttműködés. Lipótvárost például elvileg az MSZP-s Tüttő Katának ígérték a pártok, az egyeztetett ellenzéki polgármesterjelölt ellen azonban a Liberálisok és a Jobbik is saját indulót állított.

Hasonlóan alakul a helyzet a VII. kerületben is, ahol az Origo információi szerint komoly ellenzéki háborúskodás alakult ki. Erzsébetvárosban az ellenzék közös polgármesterjelöltje, a DK-s Niedermüller Péter szögezte le egy lapinterjúban, hogy nem lehet szövetkezni a Jobbikkal.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet M1-nek adott válaszából viszont úgy tűnik, a DK még nem döntötte el, hogy a párttal hol lehet és hol nem lehet együttműködni. A XVII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje arra hivatkozott, hogy a kerület sajátosságai határozzák meg a Jobbikkal való koordinációt.

A Demokratikus Koalíció Jobbikhoz való viszonya nemcsak a fővárosban kérdéses. Ózdon például, bő egy héttel azután, hogy Gyurcsány Ferenc pártja más ellenzéki pártokkal együtt támogatásáról biztosította Ózd jobbikos polgármesterét, végül mégis kihátrált Janiczak Dávid mögül. A DK szerint Janiczak Dávid korábbi megnyilvánulásai miatt vállalhatatlan.

hirado.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Tizennégy hektár égett le

Tegnap balesetek és tűzesetek egyaránt történtek megyénkben, utóbbiak közül két – szántóföldön történt – esemény emelkedett ki. Villanyoszlopnak ütközött és oldalára borult egy kisteherautó tegnap

Tovább »

Folytatódik a Kun-Mediátor per

A 2020. július 7-ére kitűzött tárgyalási napon iratok ismertetésére került sor. Az ún. Kun-Mediátor ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan

Tovább »

Hidegfront vet véget a kánikulának

Szombaton napközben egy hidegfront érkezik északnyugat felől, így délután nyugaton, északnyugaton és néhol északon záporok, zivatarok már kialakulhatnak, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Tovább »