Tiszafüred döntött: nem kér az illegális migrációból

Május 26-án nemcsak Európa, Magyarország, de Tiszafüred is döntött a jövőjéről. Az emberek a Tisza-tó partján is véleményt mondtak az elmúlt öt esztendő uniós politikájáról.

Tiszafüreden is a kormánypártok listáját, Orbán Viktor miniszterelnök programját támogatták a legtöbben. A szavazásra jogosultak 37,23%-a járult az urnákhoz. Ez azt jelenti, hogy a városban összesen 3425-en éltek szavazati jogukkal. Ez az arány szinte teljes mértékben megegyezik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei részvételi adatokkal.

A tiszafüredi eredmények grafikonja. Kép: valasztas.hu

A szavazók több mint fele, 51,07%-a támogatta a kormánypártok migrációellenes, európai változást sürgető programját. Ez pontosan 1740 voksot jelent Tiszafüreden, ami nagyjából egyezik az országos tendenciával. A második helyen az ország legmegosztóbb politikusa által fémjelzett Demokratikus Koalíció futott be, a tiszafüredi választók 18,9%-a látott fantáziát a Gyurcsány-pártban. Mindössze 309 voks érkezett a Jobbik Magyarországért Mozgalom listájára, mellyel a párt a 10%-os lélektani határ alatt maradt. Kevéssel lemaradva a Momentum és az MSZP-Párbeszéd összefogás produkált még említésre méltó szereplést.

Jól láthatóan nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága Tiszafüreden az előző uniós választáshoz képest. A város lakossága nem kér a migrációból és nem ért egyet az Európai Unió vezetése által képviselt politikával. Eközben az ellenzék tovább aprózódik. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártja megelőzte az MSZP-Párbeszéd szövetséget, sőt háromszor akkora népszerűségnek örvend.

A bal oldali pártokkal karöltve halad a teljes leépülés felé a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Kijelenthető, hogy a szavazók Tiszafüreden is beárazták a párt balra tolódását. Árulkodó adat, hogy Tiszafüreden a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd együttes támogatottsága sem éri el a DK eredményét.

Miközben a kormánypártok sikeresen növelték szavazótáborukat, addig az ellenzéki oldal szereplői karöltve robognak tovább lefelé a lejtőn. Úgy tűnik, a Jobbik és az MSZP háza táján teljes a kilátástalanság.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights