Az energiafelhasználással ismerkedtek a tiszafüredi gimnazisták

Energia kicsiben és nagyban – nagyapáink és unokáink használatában címmel indult közel 70 órás foglalkozássorozat a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban a tanév elején.

Az egész tanévet átívelő projektben a diákok és a tanárok a különböző energia fajták témáit járták körül. Előadásokat tartottak az iskola jelenlegi és egykori tanárai, diákjai és vendégelőadók is érkeztek egri és debreceni egyetemekről.

Az előadások mellett a diákok méréseket végeztek, kísérleteztek, modelleztek és analizáltak is. A résztvevők megismerkedhettek a nap fontosságával a növények életében, a napenergiával, a geometrikus energiával, a szélenergiával és a vízenergiával is.

Online kérdőívet készítettek az energiafogyasztásról majd az eredményekből különböző környezettudatos megoldásokat dolgoztak ki. Látványos kémiai kísérleteket tartott az Eszterházy Károly Egyetemről Dr. Murányi Zoltán és Oldal Vince. Dr. Harka Ákos a gimnázium nyugalmazott tanára, a Magyar Haltani Társaság elnöke és Dr. Antal László az iskola egykori tanulója a biológia rejtelmeibe kalauzolta el a gimnazistákat.

A programok megvalósításában nagy segítségre volt az iskola 3D nyomtatója, mellyel különböző természettudományhoz kapcsolódó tárgyakat nyomtattak. A pályázat részeként pedig mozgatható Naprendszermodellt, DNS modellkészletet, szabályos testek (kocka, tetraéder, ikozaéder, dodekaéder) hálóját, amit össze lehet hajtani testekké, gyümölcscukor modellt is beszereztek

A projekt részeként tanulmányi utakat is szerveztek a kunhegyesi szélmalomba, a kiskörei vízerőműbe, a poroszlói Ökocentrumba és a helyi hulladékhasznosító üzembe is. A projekt megvalósulását a Nemzeti Tehetségprogram támogatta.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights