Aratáskor is első a biztonság

Illusztráció. (Kép: agroinform.hu)

Júniusban beköszöntött a mezőgazdasági munkák szezonja. A nagy terheléssel működő gépek fokozott kockázatot jelentenek a melegebb, szárazabb időszakban tűzveszélyesség szempontjából, éppen ezért fontos a földeken a szabályos munkavégzés, illetve a gépek megfelelő műszaki állapota.

A gazdálkodóknak a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a traktorok, kombájnok és egyéb berendezéseik üzembiztosak. Ezekre az alkalmakra várja a katasztrófavédelem a gazdák hívását, a legalább öt gépet érintő ellenőrzéseket ugyanis a tervezett időpont előtt tíz nappal be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, ennek egy példányát a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkálatok kezdete előtt, hanem szezon közben is biztosít konzultációs lehetőséget a gazdálkodók számára.

A kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni. Kazlat, szérűt vagy rostnövénytárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni.

Munkavégzés közben tilos a dohányzás, még a gépek vezetőfülkéjében is. Nem lehet olyan munkálatokat végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövénytároló területén, amely nyílt lánggal járhat, illetve a járműveket tilos a tarlón üzemanyaggal feltölteni. Kötelező a gépek akkumulátorának védőburkolata, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól történő megtisztítása legalább naponta egyszer. Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani. Szintén a földterülettől tizenöt méterre kell kialakítani a dohányzóhelyet is, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell.

A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Futó záporok, zivatarok jöhetnek

Kedden a napos időszakokat újra az erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják majd meg, így több tájegységünkön elszórtan ismét kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, egyes zivatarokat esetleg

Tovább »

Nem adta meg az elsőbbséget

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Jászberény belterületén 2020. május 24-én 9 óra 30 perc körül – írja a police.hu. Haladása során – az Állj! Elsőbbségadás

Tovább »

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai. Munka-és termelésvezető-munkavezető (Kisújszállás), Bolti eladó (Karcag), Éttermi felszolgáló (Kisújszállás), Szakács (Kisújszállás), Egyéb személy-és vagyonvédelmi

Tovább »