Pápával találkoztak a Karcagiak

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából a Rákóczi Szövetség együttműködésében a Miniszterelnökség egyházi ügyekért felelős államtitkárságával utazási pályázatot hirdetett Kárpát-medencei középiskolák, egyházi közösségek 13 és 19 év közötti fiataljainak.

A Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium is nyert a pályázaton – tudtuk meg Gyermán János Tamás magyar-történelem szakos szaktanártól. A kirándulásonhuszonhét tanuló, és öt pedagógus vett részt.

A diákok autóbusszal indultak a karcagiak szállásukra, Szovátára.Az első nap megtekintették a Királyhágót és a Tordai-hasadékot.Szovátán megálltak a híres gyógyfürdőhelyen, a Medve-tónál, majd megnézték a tó melletti római katolikus kápolnát, a görög katolikus kápolnát és az ortodox templomot és a volt román királyi nyári palotát és a székelykapukkal díszített szovátai villákat.

Másnap a csíksomlyóin reggelmég ömlött az eső a hegyoldal felé tartva, fiatalok, idősek és családok dacoltak a hideggel.
– A gondviselés keze lehetett benne, hogy a pápa megjelenésével szinte egy időben még az eső is elállt – mondta tanár úr.
A nyeregben és a domboldalon kordonokkal elhatárolt szektorokat alakítottak ki, valamint több óriáskivetítőt is elhelyeztek, így bárhonnan jól lehetett követni az eseményeket. A mi csoportunk regisztrációs jegye alapján aHármashalom-oltár nyugati oldalán, közel a pápához foglalt helyet. A szentmise előtt Ferenc pápa Dacia-pápamobiljával tett egy kört, hogy üdvözölje a megjelenteket. A pápa latin nyelvű miseszövegére a hívek magyarul feleltek.
A szentmise végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondott köszönetet Ferenc pápának a látogatásért, majd felcsendült a magyar és a székely himnusz. A szertartás végén már verőfényes napsütésben távoztak az összegyűltek, nadrágjukon némi sárral, de szívükben felemelő élménnyel gazdagodva. – fogalmazott a szaktanár. A pápalátogatás után a szentannaisok megálltak Tamási Áron emlékházánál és síremlékénél, s hazafelé még a parajdi sóbányát is megnézték.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights