Zsebkönyv már automatából is

Talán a hatvanas évek olcsó könyveit szolgáltathatták az ötletet a könyvautomatához, amit Szolnokon állítottak szolgálatba.

Az automata az Agóra régi szárnyának bejáratánál, védett helyen várja a vevőket (és olvasókat). Egy ezres betáplálása után két tucat szerző könyvéből választhat a vevő, köztük klasszikusok és kortárs szerzők kis méretű, könnyen zsebre dugható például Esterházy Péter vagy Lewis Caroll kötete. Ügyes ötlet, hogy minden kiadványt ismert ember ajánl a borítókon. A cég már több automatát is üzemeltet, de Kelet-Magyarországon a szolnoki az első.

Kép: iSzolnok

Hogy fontos a könyv, azt bizonyítja, hogy az automata átadásán (egy nonprofit cég az üzemeltető) ott volt Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Mindketten a könyv, az olvasás tudást gyarapító, lelket építő hasznosságáról beszéltek. Arról, hogy az elektronikussá vált világban a nyomtatott könyv a meghittséget adja, egy másfajta képalkotásra készteti az agyat, mint a modern eszközök.

Szalay Ferenc a jelenlévő középiskolások és felnőttek között kutatott névnapos, vagy születésnapos után és talált is. Szép gesztussal olvasnivaló választására biztatta a születésnapját ünneplő középiskolás lányt, akit így az automatából ajándékozott meg.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights