Vaskos hazugság a fecskék pusztításáról

Ilyen erős szavakat persze nem használt a megyei kormányhivatal főosztályvezetője csütörtök délelőtti tájékoztatóján. A világhálón egy szolnoki bejegyző nő (?) drámai képekkel igyekezett igazolni, hogy a szolnoki, a Széchenyi lakótelepen lévő orvosi rendelő megkezdett fölújításakor leverték a fecskefészkeket, pedig azokban tojások és kikelt fecskefiókák is voltak. Vagyis: gyalázatos a pusztítás.

Az ilyen híreknek óriási a keletje, mert ugye kedvenc (és sajnos fogyatkozó) madarunkról van szó, másrészt milyen jó már megint egy gonosz hír, jaj, micsoda emberek vannak. Csakhogy nem pusztítottak el egyetlen tojást, fiókát vagy kifejlett fecskét! Egyetlen egyet sem!

Itt az egyetlen megmaradt és új fecskefészek, amibe viszont már beköltöztek a lakók…teljes biztonságban. (Kép: iSzolnok)

Nemes Gábor a megyei kormányhivatal természetvédelemért is felelős főosztályvezetője elmondta, hogy a fölújítási munkát végző kivitelező az üres fészkek eltávolítására még tavaly decemberben kért engedélyt, amit meg is kapott. Az abban megjelölt határidőn belül, idén március első napjaiban el is távolították a fészkeket. Mint mondta: folyamatosan ellenőrizték, hogy a riasztó szalagokat fölerősítették-e, hogy a kissé késve érkező madarak ne próbálkozzanak fészek építéssel.

Nemes Gábor főosztályvezető elmondja a fecskefészkek igaz történetét (Kép: iSzolnok)

Minden előírást betartottak, a villásfarkú madarak nem raktak újabb fészket, másutt kerestek maguknak tanyát. Jó tudni, hogy szorgos kis madarak két nap alatt képesek sárból, a nyálukból, pehelytollaikból “házat” építeni, ahová a tojásokat rakják. Ezért a felújítás megkezdéséig folyamatosan riasztották a fecskéket, kivéve egy párt, amelyiknek tagjai mégis építettek egy fészket, ezt már az épületen munkálkodók is védik. Ott addig munkát nem végeznek, amíg az utódok a fészekből ki nem repülnek.

*****

Hihetetlen pörgéssel csapott le az internet népe erre a hazug hírre, ahogyan a cáfolatra majd jóval kevésbé lesz fogékony. Már ha lesz cáfolat. Vajon az a nő, aki a hazugság lavinát elindította, lesz-e olyan tisztességes, hogy a cáfolatot is közreadja? Aligha. Olyan videó fölvételt is posztolt – állítólag -, amelyen bajban lévő madárfiókák láthatók, ám az nem a szolnoki rendelőnél készült, hisz a fal fehér színű, míg a rendelőé középbarna, a kismadár pedig jóval “idősebb”, mint a most kikelt fecske csemeték. Szóval hamisítvány. Vajon tudja-e ez a nő, hogy akár árthatott is az építőipari cégnek, amelyiknek a szándékos hamisítással akár üzleti kárt is okozhatott? Tudja-e hogy ezért komoly felelősségre vonás járna? Nem vagyok benne bizonyos, hogy az efféle hazugság megúszható. Vagy inkább azt mondom: ne legyen megúszható.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights