Tilos lesz az egyszer használatos műanyag termékek használata

Illusztráció. (Stockphoto)

Betiltják azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ez azt jelenti, hogy 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata – közölte az M1 Híradója.

Magyarországon is egyre többen figyelnek a környezettudatosságra. Egy soproni étteremben például papírból készült szívószálat használnak, amely ha bekerül a környezetbe, hő hatására pár héten belül lebomlik. A szívószálak mellett papír tálcát és fa evőeszközöket is használnak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a korábbi években száműzték az egyszer használatos műanyag palackokat. A vendéglátósok és a büfések nem árulhatnak PET palackos üdítőket.

A nagyobb rendezvények is sokat tehetnek a műanyaghulladékok visszaszorításáért. A Sziget Fesztiválról már száműzték az egyszer használatos poharakat, helyettük a betétdíjas re-pohárból lehet inni. A tavalyról már ismert többször használatos pohárrendszer ebben az évben folytatódik, de idén száműzik a műanyag tányérokat, evőeszközöket és a zacskókat is.

Az ENSZ felmérése szerint a világon eddig előállított kilencmilliárd tonna műanyagnak csak a 9 százalékát hasznosították újra, és 12 százalékát égették el. Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa most jelentősen szigorított az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályokon. 

Az új előírások megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Így 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. Ennek a döntésnek nagyon sokan örülnek.

Az uniós előírások azt is kimondják, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük.

hirado.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Három baleset kedden

Újszászon, Jászárokszálláson és Kisújszállás közelében történtek közlekedési balesetek – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság. Egy helyi lakos közlekedett kerékpárral Újszász belterületén 2020. augusztus 4-én 10 óra

Tovább »

Visszatér a napos idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúl középső és déli felén még szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd délután már csak néhol délen és nyugaton alakulhatnak ki.  Az ország nagy

Tovább »