Nagyszerű lesz a megújuló szolnoki művésztelep

Eddig is nagyon hangulatos volt az ország talán legrégebbi, már száztizenöt éves művésztelepe, de most komoly változások alatt áll.

A nem olyan régi fölújítás finoman szólva sem volt hibátlan, ezért már bőven ráfért a lakás-műterem együttesekre az alapos megújítás. Ennél jóval többről is szó van – derült ki a csütörtöki bejáráson Szalay Ferenc polgármester szavaiból. Lesz szobrászműhely öntödével, lesz grafikai műterem, ezek új épületként csatlakoznak a már meglévő, de korszerűsödőekhez. A műhelyház tetőterében turistáknak alkalmas, olcsóbb szálláshelyeket is kialakítanak, de lesz bérbe adható műteremlakás is. Teremtő figyelmet kap a máig hangulatos, árnyas park, új belső utak épülnek, bővül a parkolás lehetősége, komoly javítások várnak a kerítésre. Mindezekkel már kétharmados készültségben van a telep – mondta a polgármester. A készülő rendezvényház jövő őszre nyit majd kaput, abban méretes kiállítóterem is helyet kap – tájékoztatta az újságírókat Szalay Ferenc.

Előtérben az újságírókkal Szalay Ferenc polgármester, mögötte a föltárt épületfalak, a háttérben pedig a vártemplom, ami hamarosan teljes fölújítást kap. (Kép: iSzolnok)

A munkák során ráleltek egy középkori kaszárnyaépületre, ami a szolnoki vár része volt. Ezt, mint a város eddig ismert legrégebbi részét a helyieknek, de az ide látogatóknak is meg kellene mutatni, ezért erre a fejlesztésre pályáztunk és nyertünk ötszázharminc millió forintot – szólt a legújabb lehetőségről a polgármester. A tervek készülnek, miként is legyen látogatható majd ez a középkori épületegyüttes, illetve az ott megtalált különféle leletek sokasága. Minderre összesen több, mint kétmilliárd forintot kapott Szolnok városa. Javában dolgoznak a fogadóépület szerepét kapó bástyán a Damjanich-szobor környékén. Lesz egy támfal, a vár régi falait fölidézendő, előtte sétányt alakítanak ki a Zagyva partján. Hamarosan hozzáfognak a vártemplom és környéke rekonstrukciójához, amivel együtt ez a városrész egy teljesen új arculatot kap.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights