Megyénkben is nagy győzelmet aratott a Fidesz-KDNP

Hétvégén új Európai Parlamentet választottak az Európai Unió minden tagországában, május 26-án vasárnap Magyarországon is. A választás a kormánypártok nagy arányú győzelmét hozta.

Az országos adatokról már korábban írtunk, most vizsgáljuk meg közelebbről, hogy szerepelt Jász-Nagykun-Szolnok megye. Elmaradva valamivel az országos részvételi aránytól, a szavazásra jogosultak 37,42 %-a járult az urnákhoz vasárnap. Ez azt jelenti, hogy a névjegyzékben szereplő 303 442 főből, összesen 113 542-en éltek szavazati jogukkal.

Kép: valasztas.hu/Alföldhír.hu

Megyei szinten a voksok 53,44 %-a érkezett a Fidesz-KDNP listájára, összesen 60 304-en támogatták a kormánypártok migrációellenes programját. Ez nagyjából egyezik az országos adatokkal. Akárcsak a Demokratikus Koalíció szereplése, megyénkben a választók 14,95 %-a szavazott bizalmat a Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára fémjelezte csapatnak. Szám szerint 16 865 fő.

Míg országos szinten rendkívüli összeomlást produkált a Jobbik, addig Jász-Nagykun-Szolnok megyében is látványosan, de nem olyan drasztikus mértékben hullott szét az ellenzék nemrég még legerősebb pártja. Összesen 10 833-an láttak fantáziát a balra tolódott Jobbikban, de így is történelmi mélyponton, tíz százalék alatt (9,6 %) végzett a párt.

Kép: valasztas.hu/Alföldhir.hu

A negyedik helyen az MSZP-Párbeszéd alkotta páros futott be (7364; 6,53%), őket az országosan jelentősen megerősödő Momentum követte (6770; 6%). Nem sokkal lemaradva a Mi Hazánk Mozgalom (5958; 5,28%).

Elmondható, hogy a választók több mint fele Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a kormánypártok programját támogatja. A megye lakossága nem kér a migrációból és nem ért egyet az Európai Unió vezetése által képviselt politikával. Eközben az elmúlt évtized hagyományos ellenzéki pártjai, a Jobbik és az MSZP tovább halad a megszűnés, a teljes leépülés felé. Sokat elárul, hogy a megyében e kettő együttes támogatottsága alig haladja meg a DK eredményét.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights