Feltárulnak a laktanyák titkai

A Katasztrófavédelem is kedveskedik a jövő generációjának gyermeknap alkalmából: idén május huszonötödikén rendezik meg a Nyitott Szertárkapuk elnevezésű programot, amely során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a tűzoltólaktanyák világába.

Mennyi vizet képes szállítani egy gépjárműfecskendő? Egy társasházi lakás hányadik emeletét képes még elérni egy magasból mentő szer? Hány Celsius-fok hőmérsékletet visel el egy bevetési védőruha? Aki kíváncsi, az nyugodtan felteheti a kérdéseit szombaton, amikor is megyénk huszonhárom tűzoltólaktanyájának kapuit tárják ki a gyermekek előtt 10 és 16 óra között.

A cél az, hogy a lakosság a lehető legjobban megismerje a tűzoltók mindennapi munkáját. Ennek során szemügyre lehet venni az autókon elhelyezett mentéstechnikai eszközöket, de több próbariasztást is lesz, amikor a gyermekek megnézhetik, milyen az, amikor a tűzoltóknak a jelzéstől számítva mindössze két perc alatt el kell indulniuk a laktanyából. Természetesen aki szeretne, hosszabb távon is „berendezkedhet” a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon, hiszen a középiskolások tájékoztatást kaphatnak a katasztrófavédelemnél teljesíthető közösségi szolgálat alapvető tudnivalóiról is.

A hivatásosok mellett az önkormányzati, valamint az önkéntes tűzoltók életével is meg lehet majd ismerkedni ezen a napon.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights