Pert nyert a közmédia a magyar RTL-lel szemben

Két pert nyert jogerősen a közmédia a magyar RTL-lel szemben. A kereskedelmi csatorna kifogásolta a Szenzációs négyes című, többek szerint botrányos műsorról szóló M1-es tudósítást, de a bíróság elutasította a keresetet. Ez volt az a műsor, amelyikben meztelen férfiak szerepeltek, intim testrészeiket alig eltakarva. Az RTL szerint „nem látszódott semmi”, aminek nem kellett volna – közölte az M1 Híradója.

Tavaly szeptemberben mutatta be az RTL klub azt a produkcióját, amelynek már az első adásában is az agresszió vagy a szeméremsértés határán mozgott. Az egyikben például két férfi szereplő intim testrészüket alig takaró törölközővel, meztelenül táncolt. A Szenzációs Négyest a csatorna ennek ellenére 12 éven felülieknek ajánlott kategóriába sorolta. A műsort ráadásul előre rögzítették, tehát a jelenetek egyértelműen a szerkesztők jóváhagyásával maradtak az adásban.

„Iszonyatosan vérgagyi és vérciki”

A műsoron több néző is felháborodott. A produkció hivatalos közösségi oldalát kéretlen bejegyzések árasztották el. A 24.hu közzé is tette a felvételt. Azt írták az ominózus jelenetről, hogy arra nincs szó és mentség. Az Index cikkében úgy fogalmazott: „Iszonyatosan vérgagyi és vérciki. Jobb híján showműsornak nevezett vizuális környezetszennyezés”.

A Híradónak nyilatkozó gyermekpszichológus arról beszélt, hogy az ilyen jelenetek rossz hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Megszólalt akkor az esettel kapcsolatban a Fiatal Családosok Klubja is. Azt mondták: felháborító, hogy a kisgyermekek és a családok által az egyik leginkább nézett műsorsávban az RTL Klub egy szeméremsértés határait súroló műsort sugárzott.

Az RTL Klub az M1 Híradó korábbi megkeresésére azt írta: „semmi olyan nem látszódott, ami egy nyári, balatoni hőség kapcsán készült Híradó tudósításban ne lehetne benne”. Szerintük „a testrészek takarva voltak, tehát nem látszódott semmi”.

A bíróság másként látta az esetet. A Magyar RTL Televízió Zrt. ugyanis pert indított az M1 csatorna ellen, de a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is helybenhagyta az elsőfokú döntéseket, amelyek kimondják, az RTL által benyújtott kereset alaptalan.

Az M1 ténybelileg megalapozottan közölte, a műsornak már az első adása is az agresszió és a szeméremsértés határán mozog

A bíróság is megtekintette a Szenzációs Négyes perben érintett részét, majd kimondta, hogy egyrészt az M1 ténybelileg megalapozottan közölte, a műsornak már az első adása is az agresszió és a szeméremsértés határán mozog, másrészt megalapozottan közölte azt is, hogy abban meztelen férfiak szerepeltek.

hirado.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights