Önként adják a vérüket a civilek

Valójában Szolnokon bontott zászlót az az országos kezdeményezés, amiben a miniszterelnökség, az Országos Vérellátó Szolgálat és az EMMi államtitkársága vállalt feladatot.

Szolnokon két “felvonása” volt az eseménynek, mindkettőben az egészségen volt a hangsúly. A Baross útra megérkezett a népegészségügyi szolgálat szűrőbusza, ahol légzésfunkciót, vérnyomást mértek és egyéb vizsgálatokat végeztek, míg a civil központban véradókat fogadtak. A második felvonás a Tisza szállóban egy kerekasztal formájában történt meg, ahol az országjáró fölvilágosító program védnökei tartottak előadást, cseréltek véleményt.

Professzor dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár beszél a megelőzésről. (Kép: iSzolnok)

Alapvetés, hogy a megelőző szűrővizsgálatok számtalan betegség megelőzésében, vagy korai fölfedezésében teszik élhetőbbé az érintettek életét. A korai földezés a technológia fejlődésével egyre pontosabb, így a beavatkozás még a legkoraibb stádiumban megkezdhető és eddig gyógyíthatatlannak tudott betegségek sikeres gyógyítását teszik lehetővé – hangzott el a kerekasztal beszélgetésen.

Szolnok a megelőző és ingyenes szűrővizsgálatokban sokat tett eddig is – hallottuk -, egy-egy ilyen vizsgálati napon két és félezer ember is megjelenik, közülük több százat küldtek a sok ezerből azonnali szakorvosi kezelésre, sokak életét mentették meg ezzel. A város továbbra sem hagy föl ezekkel a betegségeket megelőző, fölfedező egészségügyi napokkal.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights