XIII. Aprólábak Gála

A Déryné Kulturális Központban rendezte meg a XIII. Aprólábak Gálát a Madarász Imre Egyesített Óvoda.

Gulyás Ferencné intézményvezető köszöntőjében elmondta, az óvodapedagógiai napok programsorozat része ez a gála is, melyen az óvodai gyermek és felnőtt néptánc csoportok mellett fellép a Györffy István Katolikus Általános Iskola és a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola egy-egy csoportja, valamint egykori óvodások, és a püspökladányi és berettyóújfalui néptáncosok is. Kovács Sándor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a városban ilyen nagy hagyománya van a néptánc oktatásnak, hiszen felnőttek, óvodás és iskolás apró lábak is megmutatják mit tanultak az elmúlt hetekben. Köszönet a felkészítő óvodapedagógusoknak, táncpedagógusoknak, hogy tovább viszik és tovább adják a magyar kultúra ezen részét, a szülőknek pedig, hogy támogatják őket és gyermekiket ebben.


Nagyné László Erzsébet önkormányzati képviselő megnyitójában Kodály Zoltán szavait idézte, aki szerint a ” hagyományok formái változhatnak, de lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek lelkét kifejezi.”
A hagyomány egy adott közösség tudásának, tapasztalásának összessége, mely a közösség fennmaradását támogatja. Az ily módon összegzett közösségi tudás a közösség magatartásformáinak, szokásainak lassabban vagy gyorsabban változó rendszerén belül működik.

E formák nem öröklés útján jutnak el egyik nemzedéktől a másikig, hanem az eltanulás, folyamatában válnak a közösség tagjainak birtokává. A MIEÓ óvodáiban működő gyermektánc csoportok, tehetséggondozó műhelyek célja pontosan ez, vagyis az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a népzene és a néptánc, mint a magyar hagyomány alapelemeivel. Hiszen aki a múltat ismeri, az tud jövőt építeni.

A múlt ismeretének pedig egyik fontos része a hagyományok ismerete, tudása tisztelete – fogalmazott beszédében a képviselőnő, aki szerint ez a gála jó alkalom az óvodák-iskolák közötti együttműködés erősítésére, a néptánc pedig a fellépők számára az önkifejezés egyik eszköze is, aminek a további ápolását kérte a fellépőktől Nagyné László Erzsébet.

A gálán a zenét a Pipás zenekar biztosította Bíró Attila vezetésével, akik egy rögtönzött hangszer bemutatót is tartottak a nézőknek.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights