Új vezetők az állatkertben

Vezetőváltás történt a Jászberényi Állat- és Növénykert élén az elmúlt hónap végén. Az üzemeltető J.V.V. Nonprofit Zrt. a meglévő személyi állomány egy tagját, illetve egy, a gyűjteményhez szorosan kötődő személyt bízott meg a feladatok ellátásával.

Húsz év munkálkodás után Fercsik Péter leköszönt a Jászberényi Állat- és Növénykert gyűjteményvezetői posztjáról, és életében új kihívásokat, lehetőségeket keresve a győri állatkertben folytatja tovább tevékenységét. Munkájának oroszlánrészét, a napi működtetési feladatok megoldását egy azokat jól ismerő kollégája, közeli munkatársa Kovács Ágnes vette át és látja el ezután a gyűjteményvezetői pozíciót. Az intézmény irányítására, az igazgatási teendők ellátására, egy az állatkertért évtizedek óta dolgozó, valamikor azt vezető régi – új embert kértek fel, Sárközy Tamás személyében.

A városunk turisztikai attrakcióját jelentő, családias hangulatú állatkert két vezetője lapunknak beszélt arról, hogy a tavasz beköszöntével mi várja az odaérkező látogatókat.
Az elmúlt esztendőben késő ősszel került átadásra a kalandoZOO névre keresztelt, teljesen megújult játszópark, melynek egyedi elemeit a gyermekek most a jó idő érkezésével tudják majd legjobban kihasználni. Termeszvárat formázó mászóka, fészekhinta, drótkötél csúszó pálya, békás sergő és még számtalan állatkák faragott másaival díszített játszóeszköz várja remek időtöltésre a lurkókat.

A kis állatkertben nagy élményt jelentő és rengeteg látogatót vonzó látványetetések új tematika szerint folytatódnak és indulnak el a március 15-i ünnepi hétvégével. A betanuláson és a gyakorláson folyamatosan dolgoznak, mert sok új gondozó kolléga érkezett, akiknek még rutint kell szerezni a színvonalas bemutatókhoz. A látványetetések programja kiegészül olyan állatokkal, amelyek eddig kimaradtak, és így még nem mutatkoztak be, ilyen lesz például a kapibara, és a látogatók kedvence, a sörényes hangyász. 18 látványetetési programcsomagot állítottak össze, és naponta 10-12 bemutatót tartanak majd. Minden nap egy táblán kerül kifüggesztésre a bejáratnál, hogy melyek lesznek ezek.

Szeretnék az uhu bagoly röptetését is visszahozni a műsorba, ami igen népszerűnek és érdekesnek számított. Az említett hétvégére gólyaváró napot is szerveznek, jelenleg két sérült gólya van az állományban, amelyek az etetési program elemei, de társaik melegebb éghajlatról való visszatéréséről is fognak beszélni a gondozók.

Ebben az esztendőben lesz 40 éves az egykor Kulturparkként indult majd állat- és növénykerté fejlesztett terület. A jubileumot egy nagyobb eseménnyel, közösségi rendezvénnyel szeretnék megünnepelni. Jó volna mindezt összekötni az időközben épülő-szépülő, erdei iskolai foglalkozásoknak is helyet adó, új oktatóközpont és főbejárat átadásával.

A nyár töretlen népszerűségnek örvendő programja a ZOO Tábor tematikus programjaival természetesen idén is megrendezésre kerül, kilenc egymást követő héten át. A hagyományokon nem kívánnak változtatni, de megújult tábori programot kínálnak majd a gyerekeknek, akik nemcsak a városból, de az ország más szegleteiből és Vechta testvérvárosból is érkeznek.

Az elmúlt esztendőben a gondozók, zoo pedagógusok lelkiismeretes és odaadó tevékenysége, a látványetetések, a bemutatók, a tematikus napok, a pingvinséta olyan vonzerőt jelentettek, hogy több mint 82 ezer látogatója volt a helynek.

BerényCafé

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights