Javuló turisztikai lehetőség az Óhalászi-szigeten

A Tisza-tavi szigeten meg­valósuló félmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően az odalátogatók valóságos időutazásban részesülhetnek – írja a Turizmus Online.

Jelentős fejlesztést készítenek elő a település közigazgatási területéhez tartozó Óhalászi-szigeten. Kormányzati döntés alapján bruttó 500 millió forint turisztikai támogatást kap Újlőrincfalva a Magyar Turisztikai Zrt. jóvoltából. Az összeget a Tisza-tavon található csaknem 150 hektáros sziget fejlesztésére fordítják majd, ahol turisztikai attrakciót alakítanak ki.

„Az 1800-as évek mintájára régi típusú, különböző méretű cölöpházakat szeretnénk felépíteni a területen. A tervek szerint négy-öt épületet hoznának létre, ahol igény esetén az elszállásolást is meg tudnánk oldani’ – mondta Zsebe Zsolt Újlőrincfalva polgármestere. 

Zsebe Zsolt beszámolt róla, hogy szociális blokkokat alakítanának ki, s szeretnének személyzetet – korhű ruhákban – biztosítani a nyaralók számára. Az akkori időszakra jellemzően oldanák meg az állattartást is. Ennek keretében az odalátogatók szezon idején találkozhatnának tyúkokkal, szürke marhákkal, racka juhokkal, pulykákkal is. A helység első embere hangsúlyozta, a létesítmény teljes mértékben önellátó lenne, szükség esetén a vendégek helyben is megoldhatnák az étkezést.

„A sziget központjában található egy régi erdészház, melyet szeretnénk felújítani napelemes rendszerrel, saját vízellátással. A szennyvizet ott is és az épületektől is tartályos hajóval szállítanánk el, a Tiszába semmiképpen nem engednénk be” – tette hozzá a polgármester. Céljuk, reprezentálni azt, hogyan éltek hajdanán a tiszahalásziak.

Továbbá a beruházás részeként két kikötőt is kialakítanának. Az egyik az élő Tiszán lenne, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalról is megközelíthessék a látogatók a szigetet, a Heves megyei oldalról pedig legközelebb a Magyaradi kikötőből lehetne eljutni oda. Az aktív turizmusra is gondolva csónakokat vásárolnának, illetve a két kikötő között biciklizésre alkalmas utat építenének ki.

A beruházás munkálatait a tervek szerint 2020 tavaszán kezdenék el.


Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights