Védelem és biztonságpolitika

A biztonságpolitikai esték vendége volt február 20-án a Déryné Kulturális Központban dr. Demkó Attila védelem és biztonságpolitikai szakértő a 20 éves magyar NATO tagságról szólt.

A biztonságpolitikai esték vendége volt február 20-án a Déryné Kulturális Központban dr. Demkó Attila védelem és biztonságpolitikai szakértő a 20 éves magyar NATO tagságról szólt.

– Hazánk egy olyan időben lépett be a NATO-ba, ahol közvetlen környezetünkben háború dúlt. Most 20 évvel később is egy olyan időszakban vagyunk, hogy a másik szomszédunkban, Ukrajnában van háború. Mindkét eset is bizonyítja, hogy ez a katonai szervezet is segít hazánk biztonságának megőrzésében. E mellett az önerőnkre is szükség van – hangsúlyozta az előadó, mert nagyon fontos, hogy meg legyen az a magyar haderő, ami az ország biztonságát biztosítja. Ez most megvan, 2016-ben indult program végére a térség egyik legerősebb védelmi szervezete lesz a magyar. A szövetség egyéb műveleteiben is ki kell vennünk a részünket, így a határon túli védelemben – Koszovóban is jelen vagyunk – folytatta a szakember .

Az erős hadsereg garantálja a biztonságunkat, vannak olyan reagáló erők, amelyek gyorsan be tudnak avatkozni, de a legerősebb egységünk a dandár, is bevethető egy nagyobb támadás esetén. A határvédelemre megvannak az eszközök, a honvédség, rendőrség most is megfelelő erőkkel van jelen és felkészülve eszközökben és szellemi hozzáállásban a magyar határ mentén. Láttuk, hogy a 2015-ös bevándorlási hullámban mi történhet, ha nincs határzár. Most felkészültek vagyunk egy hasonló hullámra, a határainkat meg tudjuk védeni – vélte az előadó, aki Máglyatűz című könyvéről is szólt.

Az előadó 20 évet töltött a biztonságpolitikai oldalon a szaktárcánál. – Ukrajnától a Balkánon át sok mindent leírtam a regényben, melynek ez adja az alapját, de a történet kitalált. A történelmi problémákat akartam közel vinni az olvasóhoz, hiszen a béke törékeny dolog, s vannak olyan dolgok, amire fel kell készülni. Erre a mögöttes tartalomra akartam felhívni az olvasók figyelmét a regényemben – mondta dr. Berkó Attila, aki hangsúlyozta, a haza védelme rajtunk múlik. Fontos, hogy megértsük miért kell több százmilliót költeni a védelemre.


– Magyarország, mint a NATO tagja, a világ legerősebb katonai szervezetének a támogatását is élvezheti immár húsz éve – mondta az est házigazdája dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, ez azért fontos, mert a magyar történelemben voltak olyan korszakok, amikor második, harmadik sorban lévő katonai szervezetnek voltunk tagja. Fontos, hogy egy olyan biztonsági ernyő legyen az ország felett, ami a békés termelést, a békét, garantálja. Magyarország jövőbeni helyét is befolyásolja az, hogy mi fog történni ezen a téren.

A másik fontos kérdés, hogy az EU, melynek szintén tagjai vagyunk, milyen irányt vesz. Védi-e a határait, vagy kényszerbetelepít egyes állomokba, ezért elemi érdekünk, hogy az EP választásokon a bevándorlással szemben állást foglaló erők jussanak kormányra, illetve tudjanak olyan többséget kialakítani az Európai Parlamentben, vagy tudják megerősíteni pozícióikat az EU bizottságaiban, hiszen akkor lehet megakadályozni, távol tartani Európát a háborús gócoktól – hangsúlyozta a képviselő.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights