SOSZ: 200 millió forint kis és közepes sportegyesületeknek

A 2018-ban benyújtott és az idén január végéig elbírált pályázatok nyomán 200 millió forint támogatást oszt szét a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) 279 kis és közepes sportegyesület között a több mint két éve elindított Hiszek Benned! program keretében.

Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján egyben kiemelte, hogy a program az idén is folytatódik és a támogatási összeg legalább 200 millió forint lesz.
Hangsúlyozta, hogy a Hiszek Benned! program keretében 2,5 év alatt immár 500 millió forinthoz jutottak a kis és közepes sportegyesületek, melyek között a 2017 májusában zárult első, és a 2018 márciusában befejeződött második ütemben egyformán 150-150 millió forintot osztottak szét.

„Évtizedes adósságot törlesztünk ezzel az átfogó sporttámogatási programmal, amelyen keresztül fejlesztési forrásokhoz juthatnak a kis és közepes sportegyesületek” – jelentette ki Deutsch Tamás.

Kiemelte, a támogatással az a céljuk, hogy a sportegyesületek növelni tudják a tehetséggondozó, utánpótlás-nevelő munkájuk hatékonyságát, minél inkább be tudják vonni a sporttevékenységekbe az utánpótlás korosztály tagjait, és növekedjen a versenyengedéllyel rendelkező utánpótlás korú sportolók létszáma. A sportegyesületek toborzó események szervezésére, versenyeztetési és nevezési díjak finanszírozására, sporteszközök beszerzésére, vagy a sportszakemberek foglalkoztatásához és a létesítményhasználathoz kapcsolódó kiadások fedezésére használhatják fel a támogatási összeget.

„Megítélésem szerint ez az esélyteremtésnek is egy fontos programja, hiszen Magyarországon csaknem ezer kis és közepes sportegyesület működik, amely gyakran egyedüli egy adott településen, és általában két-három sportággal foglalkozik” – mondta a SOSZ elnöke.

Deutsch Tamás bejelentette, hogy a SOSZ alapításának 30. évfordulója alkalmából február 15-én, a Groupama Arénában gálaesten díjazzák az elmúlt három évtized legeredményesebb magyar sportegyesületeit. Hozzátette, hogy május 6-án, a Magyar Sport Napján megrendezik a sportegyesületek országos találkozóját, melyen előadásokat tartanak az utóbbi harminc évben történtekről, valamint a sportegyesületek jelenét és jövőjét is befolyásoló tényezőkről.

„A SOSZ alapításának napján, szeptember 8-án ünnepi közgyűlést szeretnénk rendezni, amelyen a legsikeresebb olimpiai és paralimpiai versenyzőket adó sportegyesületek vezetőit, valamint sportszervezeteket fogjuk díjazni” – tette hozzá Deutsch Tamás, aki beszámolt arról is, hogy a SOSZ elkészítette a tavalyi év legsikeresebb sportegyesületeinek listáját. A megszerzett olimpiai pontok alapján számított nem hivatalos rangsor élén az Újpesti Torna Egylet végzett, második lett a Budapesti Honvéd SE, harmadik az MTK Budapest.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a kormány decemberben elfogadta a SOSZ javaslatát, melynek nyomán tíz vidéki nagy sportegyesület részesül összesen kétmilliárd forintos támogatásban. A fővárosi klubok közül hat 2013 óta jut hozzá külön támogatáshoz, ezt kívánta vidékre is kibővíteni a SOSZ, az elnök szerint nem egyszeri juttatásról van szó, hanem külön programként a következő években is folytatódni fog.

MTI

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights