Séfek találkozása Karcagon

A Lovagi Udvarban, Szatmári János mester séf és fia, Szatmári Zoltán séf meghívására az ország jeles séfjei, főzőversenyek zsűritagjai és séf-trénereit. bárányból, kacsából, fürjből és borjúból készítettek sülteket, töltött húsokat, nyársakat többféle technikával a meghívott vendégek számára.

Szatmári János és a vendégséfek számos országos főzőversenyen zsűriznek közösen ebben az évben is, most azonban azt szerették volna megmutatni, hogy nem csak bírálni tudnak, hanem alkotni is különleges ételeket. Bár mindannyian tudják, hogy Karcagon birkapörkölt nélkül nem múlhat el egy-egy bál vagy családi rendezvény sem, remélik, hogy az egészséges ételek különféle zöldségköretekkel is sok asztalra oda kerülnek majd. Ehhez most különféle technikákkal készített ételeket mutattak be.

Végh Tamás egy közétkeztetéssel is foglalkozó fővárosi cég séfje, akit a konyhában megjelenő divatirányzatokról kérdeztünk. Mint elmondta, ha a közétkeztetést nézzük, akkor az jelentősen el kell, hogy különüljön a báli, fesztiváli menütől.

– Cégünk révén rálátásom van az ország több területére a Nyírségtől Pécsig, s elmondhatom, eltérnek a menzás ételek is egymástól. Megvannak a közétkeztetést megújító reformok, de ezeket sokkal lassabb átvinni. Mára azért sikerült a bulgurt, a kuszkuszt, a kölest bevinni a diák közétkeztetésbe, de ugyanígy a mártásokat is kereshetjük már és a nemzetközi trendek is meg-megjelennek. Korosztályonként más-más az elfogadás, legalább hétszer-kilencszer meg kell kóstoltatni ennyi módon elkészítve a gyerekekkel például a karfiolt, hogy ráérezzenek az új ízekre és elfogadják azt – véli a mester séf, aki szerint a gasztronómia 5-7 évente megújul. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az újdonság bekerüljön a köztudatba, elfogadottá váljon. A leveseknél egyre inkább az eszenciák felé tolódnak el az ízek. Megvan a nagy klasszikus a húsleves, de mellette tejszínnel, kókusztejjel ott a főzött alaplé, de az ázsiai ízvilág is nagyon szerethető – állítja a szakember.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights