Ne dőljön be az „unokáknak!”

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai az úgynevezett unokázós csalások elkerülésére.

Az idős emberek segítő szándékát, jóhiszeműségét és szeretetét használják ki azok a szélhámosok, akik idős emberektől, nagyszülőktől csalnak ki pénzt oly módon, hogy telefonon az unokájuknak adják ki magukat.

A leggyakrabban színlelt okok közé tartozik, hogy az unoka, vagy a hozzátartozó balesetet okozott, és a károk megtérítése miatt pénzre van szüksége. De ilyen ok lehet az is, hogy az unoka kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. Sőt, azt is állíthatják, hogy a hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, és csak pénzért cserébe engedik szabadon. A telefonhívásban persze jelzik, hogy egy ismerősüket küldik maguk helyett.

Fontos, hogy az idős korosztályhoz rendszeresen eljussanak a prevenciós ajánlásaink. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságnak és helyi szerveinek bűnmegelőzési munkatársai épp ezért rendszeresen tartanak előadásokat számukra.

Kérjük, hogy hívják fel idős hozzátartozójuk, közvetlen ismerőseik figyelmét a bűnelkövetési módszerekre, és továbbítsák nekik a rendőrség tanácsait!Ha többször hallják, talán könnyebben felismerik az átveréseket.

Tanácsaink:

  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánéletükről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülhetnek, és olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.
  • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon, vagy személyesen jelentkező idegenekben, akkor sem, ha azt mondják, a családtagjuk ismerőse!
  • Ha gyanús telefonhívást kapnak, akkor haladéktalanul győződjenek meg annak valódiságtartalmáról! Inkább hívják fel unokájukat, családtagjukat!
  • Amennyiben a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítse a rendőrséget a 112 központi segélyhívón!
  • Ha a hívó mást akar a pénzért küldeni, mert ő nem tud elmenni érte, ne higgyen neki! Idegeneknek ne adjon se pénzt, se ékszert!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

police.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights