Közel száz riasztás három nap alatt

Az elmúlt három nap alatt 89 riasztást kaptak a katasztrófavédelem megyei műveletirányítói. A pénteken lecsapott rendkívül erős szél miatt volt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak, csak pénteken több mint félszáz riasztás futott be. Emellett kémény- és szabadtéri tüzek voltak jellemzők.

A pénteken és szombaton tapasztalható szél miatt több mint negyven helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Jellemzően fák ágait tépte le a heves légmozgás, de akadtak jelentősebb károk is.

Karcagon például egy építési állványzat, egy kémény és egy nagykapu látta kárát a viharos időjárásnak. Szolnokon a református templom tetején lévő szélkakast törte le a szél, a Hősök terén lévő rendelőintézet tetejéről másfél négyzetméternyi fémlemez lógott, illetve egy Mikszáth utcai intézmény tetőszerkezete károsodott. Ecsegfalván egy mobilgarázst fújt el a szél, Kisújszálláson pedig a futballpálya lelátójának tetőszerkezetében keletkezett kár. Utóbbi településen és Tiszaföldváron villanyvezeték is elszakadt. Tetőjavításra szorul a martfűi általános iskola és az abádszalóki posta teteje is a hétvégét követően.

A közlekedésben is okozott fennakadásokat a rendkívüli időjárás. A 4-es főúton, Kisújszállásnál egy kisteherautó pótkocsija borult fel, míg Cserkeszőlő külterületén egy kamion pótkocsijáról tépte le a szél a ponyvát, ami két másik személygépkocsira hullott. Szerencsére senki sem sérült meg.

Részben a szél volt az oka annak a szén-monoxid mérgezésnek, amely péntek délután történt Tiszatenyőn, a Béke úton. A házban tartózkodók már a szén-monoxid mérő jelzése előtt rosszul érezték magukat. A szolnoki hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és kiszellőztették azt. A két lakót a mentők kórházba szállították. A gázszolgáltató szakembere szerint a szén-monoxid visszaáramlását részben az erős szél okozta.

JNSZ Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights