Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt két napban összesen huszonkét szabadtéri tűzhöz kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak. A száraz, szeles idő kedvez a lángok terjedésének, ezért a katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy fokozott körültekintéssel járjon el.

Az elmúlt két napban bekövetkezett szabadtéri tűzesetek szerencsére emberéletben és anyagi javakban nem tettek kárt, egyedül Jászberényben esett meg, hogy a lángok átterjedtek egy telephelyen tárolt gumiabroncs-halomra. Szerencsére a tűzoltók mindenütt idejében megjelentek, és felszámolták ezeket a káreseményeket. A tüzek néhány négyzetmétertől egészen másfél hektárig terjedtek.

Néhány tanács megfogadásával elejét lehet venni a problémának:

A belterületen történő szabadtéri égetés alapvetően tilos, kivéve, ahol erre önkormányzati rendelet engedélyt ad. Szabadtéri égetés előtt a szabályokról érdeklődjön az önkormányzatnál!

Csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát felügyeletük alatt tudnak tartan

Mindig legyen a közelben a tűz oltásához megfelelő mennyiségű víz vagy homok, illetve kéziszerszámok!

Figyelje az időjárás-előrejelzést! Amennyiben nagy a szél, ne égessen, mert a légmozgás kedvez a lángok továbbterjedésének!

Utazás során ne dobáljanak ki a jármű ablakán cigarettacsikket, mert az könnyen lángra lobbanthatja a száraz aljnövényzetet!

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights