Adatvédelem – Biztonságos Internet Nap II.

Adatvédelem

A Biztonságos Internet Nap jegyében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság négy napon keresztül tanácsokkal szolgál a netezőknek.

Az internethasználat egyik legfőbb veszélye, hogy az ott elérhető adatainkat jogosulatlanul megszerezhetik, továbbíthatják, manipulálhatják, azokat személyiséglopás, akár (pl. internetes bankművelet vagy vásárlás kapcsán) csalás vagy más bűncselekmény elkövetése céljából használhatják fel.

A közösségi média használatának veszélyei:

A közösségi oldalak használata is hordozhat a felhasználóra nézve veszélyeket vírustámadás, adatlopás vonatkozásában. A legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebook-on pl. a Like gomb használatával felhasználói szokásaink, netes viselkedésünk követhetővé válhatnak.

Adatvadászok telefonszámunk, személyes adataink megadását a legváltozatosabb, akár ártatlannak tűnő módokon próbálják meg elérni – így az is előfordulhat, hogy egy nyereményjáték látszatát keltő felületen valójában emelt díjas sms-ek küldésére-fogadására regisztrálunk.

Megfontolandó tanácsok:

  • Teremtsen biztonságos környezetet!

Rendszeresen telepítse számítógépén és mobileszközein az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit! Telepítsen vírusirtó programot és rendszeresen frissítse azt! Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

  • Legyen tudatos internethasználat közben!

Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg! Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre! Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

  • Fokozza adatai védelmét!

Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát! Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a megosztásait, csak az ismerősei láthassák! A közösségi oldalakon a megfelelő biztonsági beállításokkal előzze meg, hogy az Ön nevében posztoljanak, illetve még gondatlanságból, figyelmetlenségből se tegyen közzé olyan tartalmat, ami később bajt okozhat! Privát képeket, illetve csoportképeket az érintettek megkérdezése nélkül ne tegyen közzé! Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól!

  • Megfelelő viselkedés, megjelenés a közösségi térben!

Kerülje az érdektelen, vagy zavaró közléseket, megosztásokat! A hírfolyamot tisztítsa meg a nem kívánt tartalmaktól, a játékkérésektől, eseményértesítésektől! Indokolt kerülni a hozzátartozókkal, a munkáltatónkkal, illetve bárki mással kapcsolatos bizalmas, nyilvánvalóan nem közérdekű kommunikációt, a rájuk vonatkozó adatok, fényképek megosztását, az őket érintő tartalmakhoz való folyamatos hozzászólást.

police.hu

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Mártír megemlékezés Karcag on

A Karcagi Izraelita Hitközség vezetősége nevében a temetőben tartott mártír megemlékezésen Csillag Barnabás elnök köszöntötte Deutsch László főrabbit, Szilágyi Gábor kántort, F. Kovács Sándor országgyűlési

Tovább »

Százhússzal ment Szolnokon

Hét óra alatt 100 sebességtúllépést rögzítettek Szolnokon. A Szolnoki Rendőrkapitányság munkatársai sebességellenőrzést végeztek Szolnok belterületén 2020. július 4-én. A rendőrök hét óra alatt bemértek 100

Tovább »