A város szülöttére emlékeztek

A város szülöttére, a 75 éve született – 1944. február 10. – Mándoky Kongur Istvánra turkológus, nyelvészre emlékeztek pénteken egykori iskolájában tisztelői, tudós társai.

A 48 évesen Kazahsztánban elhunyt tudós a mezőgazdasági technikumban – ma Szentannai Sámuel Középiskola – érettségizett- derült ki Gyökeres Sándor igazgató köszöntőjéből. A megnyitó után felolvasták a Türk Akadémia elnökének levelét, majd előadások hangzottak el az egykori diákról, kollégáról, a kun – és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről.

Dr. Bartha Júlia turkológus, néprajzkutató idézte fel a tudós Karcagról indult életét, szólt a kazahsztáni kutatásairól is. A Magyarországra települt kunok nyelvemlékeinek kutatása nemcsak a hazai turkológia és a magyar nyelvészeti kutatások, hanem a török-magyarművelődéstörténet szempontjából is rendkívül fontosak. A múlt században megindult kutatások a kun műveltség egyes részletkérdéseinek kidolgozásában jelentős eredményeket értek el. Ez a tájhoz kötődő tudósoknak – az etnográfus Györffy Istvánnak, a turkológus Németh Gyulának és az ő nyomdokába lépő, az ő útmutatásait követő Mándoky Kongur Istvánnak köszönhető – hangzott el. Dr. Molnár Ádám turkológus, könyvkiadó, a Kunok és a magyarok című könyvről beszélt az emlékezőknek. Mukusheva Raushangul, a Szegedi Tudományegyetem Altijisztikai Tanszékének kazak lektora a kazak munkásságáról szólt Mándoky Kongur Istvánnak.

Berecz András énekmondó műsora után a napzárásaként a Kun Miatyánkot – melyet Mándoky Kongur István rekonstruált – dr. Bartha Júlia mondott el, azt követően az iskolában emlékkiállítás nyílt az egykori technikumi diákról.
Az emléknapon a Kazah Nagykövetséget Zsilkajdár Jermek kulturális attesé képviselte, aki magával hozott több kazah diákot, akik hazánkban magyarul tanulnak.

Ők is érdeklődéssel hallgatták Mándoky életét, hisze Kazahsztánban nagy tisztelet övezi a kun-kazak-kipcsak tudóst, aki ott van eltemetve és a jövő héten egy konferencián is megemlékeznek róla. Kazahsztánban.

infoKarcag

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights