Több ezren maradtak áram nélkül a havazás miatt Ausztriában

Egyre súlyosabb a helyzet Ausztria és Németország egyes részein a rendkívüli havazás miatt. Van, ahol egy nap alatt megint egy méternyi hó hullott és még fél méter várható. Sok helyen akadozik a közúti és a légi közlekedés. Mindkét országban követeltek halálos áldozatokat a lezúduló lavinák, többen eltűntek – hangzott el az M1 Híradójában.

Salzburg térségében a hóviharok miatt 14 ezer háztartás maradt áram nélkül. Szombaton éjszaka elakadt egy utasokkal teli vonat Ausztriában. Öt órán keresztül vesztegelt 300 ember a szerelvényen, mire ki tudták őket szabadítani.

Bajorország déli részén és az Alpok térségében szombat hajnal óta nem szűnik a havazás. Egyetlen nap alatt csaknem egy méternyi friss hó hullott. A főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, azonban a munkagépek már nem tudják tartani a lépést az erős hóeséssel. A hegyi utakon gyakorlatilag már nem lehet autóval közlekedni, a magasabban fekvő határátkelők többségét lezárták.

A lavinaveszély miatt a bajor Alpok teljes területén a második legmagasabb, négyes fokozatú riasztás van érvényben. Az ítéletidőnek már halálos áldozatai is vannak: egy fiatal nőt síelés közben sodort el a lavina, egy 19 éves fiú pedig közlekedési balesetben vesztette életét a jeges úton.

Lavinaveszély van továbbra is 

Az Alpok útjain sorra fordították vissza a járműveket, ugyanis a hegyoldalakon felgyülemlett hatalmas hótömeg bármelyik pillanatban az úttestre zúdulhat. Ausztria észak-nyugati részén olyan ütemben esik a hó, hogy az már a népszerű síparadicsomokban is gondot okoz.

Stájerországban szintén kezd veszélyessé válni a helyzet a rengeteg jó miatt. A lavinafigyelő szolgálatok vasárnap reggel válságtanácskozást tartottak.

Salzburg környékén a hóviharok miatt 14 ezer háztartás marad áram nélkül. Hétfőn árva maradtak az óvodák és iskolák is, akadt olyan település is, ahol a hatóságok azt tanácsolták az embereknek, hogyha nem muszáj, inkább ne menjenek ki a házaikból.

Háztetőig érő hótorlasz

Az ausztriai Bad Aussee szinte ki sem látszik a hóból. A néhány ezer lelkes településen a házak bejáratát egyre nehezebb megközelíteni, a legnagyobb gondot azonban az épületek tetején felgyülemlett hatalmas hótömeg jelenti.

Az ítéletidő miatt sokan ott ragadtak az üdülőhelyeken a karácsonyi és újévi szünet végén. A vasúti közlekedés számos útvonalon akadozik, a lavinaveszély miatt sok járatot le kellett állítani. Vasárnap több mint öt órán át vesztegelt egy utasokkal teli szerelvény a német határ közelében, ahol a hó súlya miatt egy fa dőlt rá a felsővezetékre. A baleset hajnali öt órakor történt, a Grazból Zürichbe tartó vonatot végül egy másik mozdonnyal húzták a saalfeldeni állomásra. Ott a Vöröskereszt munkatársai mindenkiről igyekeztek gondoskodni, forró teát biztosítottak a várakozóknak. A szerelvény végül folytathatta útját Zürich felé.

Sok magyar is az Alpokban rekedt

Többen is az autójuk kiszabadításán dolgoztak az ausztriai Planneralmban vasárnap, napközben. Az M1-nek küldött felvételeken jól látszik, hogy szinte egyfolytában, sűrű szemekben esik a hó az osztrák hegyekben.

Pénteken már sikerült havat robbantani, hogy irányított lavinát idézzenek elő. Azóta viszont nem volt lehetőség erre a folyamatos havazás és a nagy köd miatt. Így továbbra is lavinaveszély van, főként az egyre növekvő hőmérséklet miatt.

A sípályák és az autóutak még mindig nem járhatók, a hókotrók el se tudtak indulni az időjárás miatt.

Vasárnap dél után a hegybírók úgy döntöttek, hétfőn egy órára megnyitják a Planneralmból lefelé vezető út sorompóját, így a turisták – köztük 5-6 magyarral – konvojban le tudnak majd ereszkedni az utakon.

Több magyar rekedt a hegyen a mintegy 50 kilométerrel keletebbre fekvő Präbichlben is. Nekik lett volna lehetőségük pénteken távozni, azonban inkább a biztonságosabban tűnő maradást választották.

hirado.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Fontos határidő jár le kedden

Több százezer autóst érint a határidő, miszerint január 31. kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a

Tovább »