Nógrádi: Kína nem fogadja el a mai világrendet

Többek között erről is beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár hétfőn este Szolnokon. A Márai Sándor Polgári Kör volt a meghívó, a megyeháza dísztermét a jókora eső ellenére is sokan fölkeresték.

Nógrádi György szerint az Egyesült Államok gazdasági és politikai vezető szerepe mellett komoly kihívással néz szembe akkor, amikor hamarosan a színes bőrű polgárai lesznek többségben. Komoly teher az USA számára, hogy NATO-n belül a védelmi-katonai kiadások döntő többségét állja akkor, amikor világhatalmi vezető szerepe mellé lassan, de biztosan zárkózik föl Kína.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. (Kép: iSzolnok)

Kína már most is nagy hatalom a világban, a legnagyobb valuta tartalékkal, óriási aranymennyiség fölhalmozásával, a mai napig erőteljesen növekvő gazdaságával. A szakértő állította, hogy ez a hatalmas ország nem fogadja el a jelenlegi világrendet. Megtörténhet, hogy az egykor Kína részét képező, ma Oroszországhoz tartozó Szibériára benyújtja igényét, ami nyilván nem ma lesz, de akár belátható időn belül. Ez konfliktust, új egyensúlyt is jelenthet.

Sokan ott voltak a megyeháza dísztermében. (Kép: iSzolnok)

A harmadik nagyhatalom, amelynek a globális világra hatása van: Oroszország. Belső gondjai mellett az ukrán válsággal is szembe kell néznie, amiben egy kérdésben nem enged: a Krím hovatartozása – mondta Nógrádi. Hozzátette, hogy nem a Krím a világ legforróbb pontja, hiszen a második világháború óta nincs nap, amikor fegyveres konfliktus ne volna valahol a Földön és ez így lesz ezután is.

Az a legfontosabb, hogy a migráció – ami helyi konfliktusok nyomán is erősödik -, ne lépje át a schengeni határokat. Az országoknak meg kell védeniük magukat, erre szolgál a kerítés a magyar határon, amiről kiderült több Unió beli ország számára, hogy fontos lépés volt. Egy-egy törvénytelen menekült visszajuttatása hazájába Európából nagyjából tízezer euró, ami jelentős összeg, kivált, ha nagy tömeg után kellene fizetni. Az etnikai összetétel megváltozása Európa keresztényi világának végét jelentené, ezért ez az április uniós választások tétje. Nógrádi György reméli, hogy a nemzetállami gondolkodás, a hagyományos európai lét fönntartását követelők akarata érvényesül.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights