Könyv az Alcsi-szigetről

Vagy inkább Alcsi-szög? Netán Alcsipuszta? Sok évvel ezelőtt még jócskán messze esett a várostól ez a Holt-Tisza közeli terület, mára viszonylag közel értek a Vízpart körút és környéke házai.

Két “amatőr”, akiket sok minden köt ehhez a területhez – Kovács Gyuláné doktor és Békési István – vagy két éve jutott arra gondolatra, hogy utána kéne járni ennek az egykoron nagyon is hangulatos, de mára letűnt világnak. Segítőtársa leltek Rezák László önkormányzati képviselőben, valamint a kertvárosi polgári körben, valamint Szalay Ferenc polgármesterben, aki akezdetektől fogva szívén viselte a könyvet.

A lelkes szerzők fotókat, térképet, levéltári anyagokat gyűjtöttek, rendszereztek és fölhívást tettek közzé, hogy az onnan elszármazók régi fotókkal, tárgyakkal álljanak elő.

Az ország minden tájáról érkeztek Alcsi-sziget egykori lakói a bemutatóra. (Kép: iSzolnok)

Nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, takaros kiállítás született belőle két esztendeje. Már akkor készen volt a terv, hogy folytatva a kutatást, az emlékek gyűjtését, egy könyvvel is emléket kéne állítani annak az egykori világnak. A könyv elkészült és ha sokan voltak két éve a kiállításon, most legalább olyan sokan jöttek el Szolnokra az ország minden fertályáról, hogy a bemutatón ott lehessenek, hogy még újabb tárgyakat, fotókat hozzanak a nagy találkozóra.

Rezák László, a városrész önkormányzati képviselője nagyon büszke arra, hogy éppen az ő városrészében született meg ez a remek kötet.

– A kezdetektől magával ragadott dr. Kovács Gyuláné terve a könyv megírásáról. Egyrészt jó volt látni, hogy valaki ennyire kötődik szűkebb lakókörzetéhez, másrészt láttam benne, mennyit tehetünk ezzel az írással a szolnoki múlt feltárásáért.

Hasonlóan érdemesnek találta a támogatásra a terveket Szalay Ferenc polgármester is.

– Rendkívül örömteli, hogy egy városrész lakói fontosnak érzik a múlt ápolását – mondta Szalay Ferenc. – Az Alcsisziget és Szolnok kapcsolata valóban érdekes, megannyi különleges történetet rejt, s ebből sokat építkezhet maga Szolnok is. Ez a helytörténeti ritkaság egy igazi kincs, nagy örömmel segítettem az alkotók munkáját a kezdetektől fogva.

A város vezetője hozzátette: talán példaként szolgál mások számára is az alcsiszigeti múltról szóló kötet, hátha más városrészek helytörténeti ritkaságait is megismerhetjük.

A Történelmi séta az Alcsi-Holt-Tisza mentén című kötet igazán szép, míves, jól szerkesztett.

Hogy lesz-e újabb kiadás vagy esetleg készülhet második kötet is..?. (Kép: iSzolnok)

Mint azt az egyik alkotó, Kovács Gyuláné megjegyezte: sokan támogatták a kiadványukat, de ekkora sikerre nem számítottak: lassan elfogy az első kiadás és még nem jutott mindenkinek, aki szeretné megvenni. Mert bár jutott forint a tartalmas könyv megjelentetésére, de az eladásokból befolyó pénz nagyobbik részét a Hetényi kórháznak, kisebbik részét a szolnoki mentőállomásnak szánják.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights