Hat beavatkozása volt a megyei tűzoltóknak a hétvégén

J-N-SZ MEGYE | A hétvége nem volt zsúfolt a tűzoltók számára, pénteken és szombaton összesen hat beavatkozásuk volt, ebből egy kéménytűz.

Egy lakástűzhöz riasztották a jászberényi hivatásos és a jászfényszarui önkéntes tűzoltókat szombat éjszaka Jászfényszaruba, az Orion utcába. A konyhából kiindult tűz a teraszra is átterjedt. Az egységek három vízsugárral és kéziszerszámokkal kezdték meg a beavatkozást, eközben légzésvédelem mellett a füsttel telítődött házban felderítést végeztek. A tűzoltók folyamatosan szellőztették az ingatlant, illetve a konyhában lévő, még izzó részeket bontóbalta segítségével távolították el. Az eset idején a házban két ember tartózkodott, egyiküket a mentők könnyű sérülésekkel szállították kórházba. A másik ember rokonoknál helyezkedett el.

Kigyulladt egy főépülettel egybeépített, 40 négyzetméteres melléképület vasárnap délután Tószegen, a Csokonai Vitéz Mihály úton. A tűz más épületrészekre nem terjedt át. A szolnoki hivatásos tűzoltók kiérkezésére a lakók az ingatlant áramtalanították, és a gázt is elzárták. Az egységek két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Személyvonat ütközött egy autóval vasárnap délután Szolnokon, a Horog utcai vasúti átjáróban. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsit, majd drótkötél használatával levontatták a sínpárról. A mozdony üzemképtelenné vált, ezért a szerelvényen tartózkodó embereket vonatpótló autóbusz szállította tovább. Senki sem sérült meg.

Kémény izzott vasárnap délután Tiszaföldváron, egy Nyárfa úti családi házban. A lakók a kandallóba gyújtottak be, ezután izzott a kémény belseje, a ház padlása pedig megtelt füsttel. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók kiürítették a kandalló égésterét, majd a kémény belsejét is kitisztították az időközben kiérkező kéményseprővel közösen. A házban lakó két ember nem sérült meg, és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Az utóbb említett két eset is rávilágít arra, hogy érdemes rendszeresen – de legalább évente – ellenőriztetni a kéményeket. Az ellenőrzés a lakosság számára ingyenes, a szolgáltatást a családi házakban élőknek azonban kérni kell. Ezt megtehetik telefonon a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon, a 9. 1. 1. gombok megnyomását követően, interneten a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.huhonlapon az Ügyfélszolgálat menüpont alatt, vagy személyesen a kéményseprőipari szerv megyei ügyfélszolgálati pontján, a Kunszentmárton, Rákóczi u. 19. szám alatt. A társasházi lakásokba a kéményseprők lakossági sormunka keretében érkeznek ki, munkájuk ebben az esetben is díjmentes. A katasztrófavédelem kéményseprői fekete, „Kéményseprő” feliratú egyenruhában dolgoznak, mindig arcképes igazolványt mutatnak, és sohasem fogadnak el készpénzt.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights