Fennállása 50. évfordulóját ünnepli a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az együttes a jubileumi sorozatát január 22-én, kedden az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Szolnok város magyar kultúra napi ünnepségén kezdi el két, szintén ötvenéves jubileumát ünneplő együttessel, a Légierő Zenekar Szolnokkal és a Szolnoki Népdalkörrel – számolt be a kórus igazgatója kedden Szolnokon.

Molnár Éva – aki épp harminc éve karnagya az együttesnek – a jubileumi programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a keddi Aranylakodalom című előadáson a három együttes mellett hallhatja a közönség Kacsó Hanga Borbála népdalénekest, fellép a Sodrás Népzenei Kisegyüttes, valamint a Cuháré Néptáncegyüttes is.

Kiemelte: bár az ünneplést már januárban elkezdődik, valójában a jubileumi évad 2019. augusztus 1-jén indul és 2020. július 31-ig tart.

A szolnoki programokról elmondta: folytatódnak a Tisza Moziban tartott rendezvények, a Hangképek összművészeti randevú sorozat keretében február 11-én Finn estre, május 13-án Magyar estre várják az érdeklődőket.

Február 16-án a szolnoki református templomban tartandó Hangverseny a templomért című előadás során a Bartók kóruson kívül öt másik együttes is fel fog lépni.

Március 11-én a szolnoki városháza dísztermében Are you happy? címmel adnak koncertet. Az előadást a szolnoki fellépés előtt, március 7-én Budapesten, a Zeneakadémián is bemutatják majd.     A kórusvezető arról is beszámolt, hogy március 23-ra, a Bartók Rádió Napjára is meghívást kaptak. Ez alkalomból egy  négy koncertből álló sorozat indul útjára Négy évszak címmel. A női kórus a tavaszi repertoárjából ad válogatást, amelyet a rádió közvetít. A tavaszit követi majd egy nyári, őszi és egy téli hangverseny is – tette hozzá.

Május 25-én Szolnokon, a Belvárosi templomban, május 29-én pedig a Budapest Országúti Szent István első vértanú templomban a női kar alapításának ötvenéves évfordulójára Andorka Péter zeneszerző által írt, Missa Secunda című ünnepi mise ősbemutatóját tartják.

Molnár Éva szólt a Semmelweis-opera előadásairól is, amelyben fontos szerepe van a női karnak.

A darab premierje 2018 júniusában a Bartók Plusz Operafesztiválon volt a Budapesti Operettszínház előadásában. Ezt követően 2018 őszén a Budapesti Operettszínházban voltak előadások és novemberben kezdődött a darab országos turnéja. Januárban Debrecenben láthatta a közönség az előadást, március 18-án Kecskeméten, március 27-én és 28-án Budapesten, április 2-án Kaposvárott, április 5-én Hódmezővásárhelyen adják elő a művet.

Hozzátette: terveik szerint a Semmelweis-opera erdélyi turnéra is indul, továbbá  szeretnének egy szolnoki előadást is, jelenleg a tárgyalások zajlanak.

Molnár Éva kiemelte: négy témában folytatódik az ifjúsági sorozat. A témák közül az első a Hazádnak rendületlenül nevet kapta, amelyet egy rajzfilmslágerekről szóló sorozat követ. A Kodály Zoltán gyermekkari műveiből összeállított sorozatot főiskolákon, egyetemeken a leendő pedagógusoknak mutatják majd be. A költészet napi műsorokat a Szolnoki Szigligeti Színház művészeivel közösen adják elő.

A kórusvezető a következő évadról elmondta: folytatódnak majd az oratorikus hangversenyek, több nagy zenekart is a partnereik között üdvözölhetnek majd. Lesznek a capella koncertek is. Az őszt egy firenzei kórusversenyen történő fellépés színesíti majd – számolt be.

A női kar névadója, Bartók Béla emlékére a kórus műveltségi vetélkedőt hirdet meg gyermekeknek hamarosan, amelynek díjátadója március 25-én, a zeneszerző születésének napján lesz.

Molnár Éva elmondta: február 1-jén múltidézésre várja a kórust és azokat a kollégáit, akikkel együtt dolgozott.

Szólt arról is, hogy Szolnok hét várossal kötött kulturális együttműködést: Balatonfüreddel, Kecskeméttel, Váccal, Komárommal, Gyulával, Debrecennel és Győrrel. A Bartók kórus ezen városokban rendezendő fesztiválon vagy ezen városokban működő együttesekkel lép majd fel.

Molnár Éva elmondta: a jubileumi évet egy kiadványban és egy filmben is szeretnék megörökíteni, a jubileumi év szervezésében részt vesz a Bartók Béla Kamarakórus Alapítvány.

A sajtótájékoztatón kiosztott kiadvány szerint a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, amelyet Szolnok Város Tanácsa 1969-ben alapított, azóta is hivatásos együttesként működik.

Fenntartója alapítás óta Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A hivatásos együttest Buday Péter alapította. Az első húsz évben Bali József és Molnár László karmesterek, Egyedné Berényi Bogáta és Vajna Katalin karnagyok, majd 1989-től napjainkig Molnár Éva vezeti a női kart.

A kórus 2017. július 1-jétől önálló költségvetési szervként működik.

MTI

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights