Erős gát védi Tószeget

Kép: iSzolnok

Az ezredfordulón levonult rekord tiszai árhullám elleni védekezés egyik fontos mozzanataként Tószeg északi és nyugati részén, a falu apraja-nagyja összefogásával ideiglenes töltés épült, amelynek egyes szakaszait az apadást követően el is bontották. Az azóta kialakult árvizek azonban szükségessé tették a már elbontott, illetve rossz állapotú ideiglenes töltés egyes szakaszainak újbóli megerősítését. Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a magasparton fekvő község árvízvédelmét megnyugtatóan csak egy új, végleges árvízvédelmi töltés biztosíthatja.

A rendelkezésre álló anyagi eszközök azonban a végleges védmű teljes kiépítését csak ütemezetten – összesen nyolc szakaszban – tették, teszik lehetővé.

Ezúttal a 410 méter hosszúságú szakasz építése fejeződött be nettó 170 millió forintos uniós támogatás segítségével. A Tisza középső szakaszának két beruházása együttesen több mint 200 ezer embert és mintegy 28 ezer milliárd forintnyi vagyont védhet meg szükség esetén.

A gátszakasz átadási ünnepségén dr. Kállai Mária, a térség parlamenti képviselője a fejlesztés fontosságát hangsúlyozva elmondta: mindannyian emlékszünk arra az időszakra, amikor településeket, családok otthonait veszélyeztette az áradás.

– Ez az örömteli alkalom egy tökéletes pillanat arra, hogy megemlékezzünk az ezredforduló nagy árvizeire, s persze legfőképpen azokra az emberekre, akik pihenést nem ismerve védték a házakat, falvakat, városokat a Tisza árhullámaitól. Az Orbán-kormányok által megkezdett védműerősítések most eljutottak Tószegre is, így most már ez a település is erős, állékony védművel rendelkezik a település teljes hosszában.

Kép: iSzolnok

Dr. Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere megerősítette Kállai Mária szavait. Mint mondta, a község ezt a területet tudta megvédeni a legnehezebben.

– Itt a gát szomszédságában voltak a házak, gyakorlatilag az emberek kertjében védekeztünk – mondta a polgármester. – Gyakorlatilag az otthonokért dolgozott mindenki, akit erre a szakaszra osztott be a védelmi vezető.

iSzolnok

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kun apróságok

A Madarász Imre Egyesített Óvodában a hagyományos táborokat nem tudták megszervezni, hiszen minden óvoda folyamatosan nyitva van, így öthetes projektekben dolgoznak mind a kilenc óvodában.

Tovább »

Több baleset is történt szerdán

Szerdán több közlekedése baleset is történt megyénkben, melyek egyike halálos kimentelű volt. Utóbbin kívül Szajolban, Mezőhék környékén és Túrkevén történt esetekről számol be a police.hu.

Tovább »