Új kezdeményezés Karcagon

KARCAG | A karcagi Déryné Kulturális Központban szombaton az I. Karcag Kupa nyílt országos Rummikub versenyen a helyi klub tagjai mellett budapesti, kabai, egri, hajdúszoboszlói, nádudvari versenyzők is indultak. A legidősebb versenyző 78, a legfiatalabb 8 éves volt.

A Rummikub egy társasjáték, melynek a rablórömihez hasonló szabályai vannak, de lényeges különbség, hogy nem kártyalapokkal, hanem azokat helyettesítő műanyaglapokkal kell játszani, amiket kis tartókon vagy táblán kell elhelyezni, ezért táblás röminek is hívják.

A játékot 2-4 játékos játszhatja, ezért egy készlet négy táblából, és a műanyaglapokból áll. A lapok 1-től 13-ig vannak megszámozva négy színben (általában piros, sárga, kék és fekete), és a négyszínű garnitúrából kettő kell a játékhoz. A garnitúrák gyakorlatilag két csomag francia kártyának felelnek meg, amit még két joker egészít ki, így a teljes lapkészlet 106 lapból áll. A játékot így tulajdonképpen kártyákkal is lehet játszani, de a szabályok miatt táblával és a különböző színű lapokkal kényelmesebb.

A táblák felállítása után az osztó minden játékosnak 14 lapot oszt, kivéve a kezdőjátékosnak, aki 15-öt kap. A kezdőjátékos ezután megnézi le tud e a szabályok szerint 33 pontértékű lapot tenni a tábláján szereplő lapokból. Ha erre még nem képes passzol és húz egy lapot a talonból, majd átadja a lepakolás lehetőségét a mellette ülő játékosnak.

A lapok lerakásának három alapvető feltételnek kell megfelelniük, illetve csak így szerepelhetnek lerakva:

– Legkevesebb három lapnak kell együtt szerepelniük.
– A lapok csak egymás után következhetnek sorrendben 1-től 13-ig és csak azonos színűek lehetnek. Az 1-es elé és a 13-as után nem lehet lapot helyezni.
– Egyazon számmal rendelkező lapok sorozatként, különböző színekben is lerakhatóak (értelemszerűen három vagy akár mind a négy színnel).

Miután megtörtént a lepakolás, a játékosok a lepakolt sorokat és sorozatokat alkotó lapok segítségével, azok felhasználásával újabb sorok és sorozatok létrehozásával, vagy egyszerűen a már meglévők bővítésével tudnak a lapjaiktól megszabadulni. A lepakolást és a lapokkal történő esetleges variálást követően is minden sorra kerüléskor lapot kell húzni, de csak utána és a húzás után már nem lehet a lapokhoz nyúlni.

A jokerrel ugyanúgy bármely lap helyettesíthető, mint a kártyás röminél, lepakoláshoz is felhasználható, sorban és sorozatban egyaránt. Ha sorban helyezkedik el, az adott lappal lehet kiváltani, ha sorozatban – két ugyanolyan, de különböző színű lap, meg a joker – egy harmadik színnel (vagy akár a maradék kettő színnel) váltható ki. Fontos, hogy a kiváltott jokert (ahogy minden más lepakolt lapot is) a kiváltáskor mindjárt fel kell használni, azaz lap a lerakást követően semmikor sem kerülhet vissza a táblára. Ha osztásnál kerül a joker az egyik játékoshoz, a többi laphoz hasonlóan ő dönti el mikor kívánja azt felhasználni.

infoKarcag

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Egy halas hétvége Szolnokon

A Tiszai Hal Napja és Sparhelt Fesztivál nem titkolt célja, hogy megismertesse a rendezvényre kilátogatókat a Tisza mentén élők hagyományaival, a tiszai halból készíthető finomságokkal.

Tovább »