Szépkorúak napja

Az idősek előtt tisztelgünk minden év október elsején.

A rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége során különös figyelmet fordít az időskorú állampolgárok védelmére.

A rendőrség munkatársai a megelőzést segítő rendezvényeken, időseknek szervezett klubokban rendszeresen tartanak prevenciós előadásokat és az időskorúak aktív közreműködésének köszönhetően, a sértetti adatok száma esetükben évről évre csökken.

A szépkorú lakosokra való odafigyelés igen sokrétű. A rendőrök közterületi munkájuk ellátása során napi kapcsolatban állnak az idősekkel, segítik őket az aktuális problémáik megoldásában és a rendszeres kapcsolattartás során bizalmi viszonyt alakítanak ki velük. Az odafigyelés különösen fontos a téli időszak közeledtével, amikor az idős, egyedálló emberek számára akár a napi tüzelő felvágása és behordása is gondot jelenthet.

Az idős emberekre emellett a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranó tolvajok által elkövetett lopás, trükkös lopás), csalás, sikkasztás és rablás.

A biztonság nagyon sok esetben óvatossággal, odafigyeléssel növelhető. Kérjük, fogadja meg a rendőrség tanácsait!

– Idegent ne engedjen be a lakásába!

– A kertkaput, lakásajtót akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, mivel a besurranó tolvajok a nyitott ajtón, ablakon és erkélyajtón át jutnak be az ingatlanba!

– Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja megtakarítását!

– Ha gyanús személyek csöngetnek be Önhöz, ne nyisson ajtót! Házalókat ne engedjen be otthonába, tőlük ne vásároljon!

– Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérje el fényképes igazolványát! Az elkövetők sokszor valamilyen szolgáltató cégre hivatkozással, annak alkalmazottjaként jelentkeznek. A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfelet és nem kérnek el a helyszínen pénzt. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.

– Ha ismeretlen személy unokájának, rokonának kiadva magát telefonon felhívja, hogy balesetet szenvedett vagy egyéb tragédia történt vele és készpénzre lenne szüksége és a pénzért barátját vagy munkatársát elküldené, győződjön meg az információ valódiságáról! Szánjon egy pár percet arra, hogy telefonon felhívja a megnevezett sértettet vagy annak közvetlen hozzátartozóját!

– Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy bankautomatából! Ezekben az esetekben lehetőség szerint ne menjen egyedül! Ne bankkártyája mellett tartsa annak PIN-kódját!

– A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet nyújtanak. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljen az értékeire!

– Ha kórházba kell mennie, csak a legszükségesebb dolgokat vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon! Ne vigyen magával nagy mennyiségű készpénzt!

– Ismerje meg szomszédait és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára! Ha hosszabb időre elutazik, kérje meg őket, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját.

Vigyázzon értékeire! Ne adjon esélyt a bűnözőknek!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

police.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights