Az ország egyik legszebb bölcsije készült el Martfűn

Igazi „játékvárrá” alakult át a bölcsődéseknek készült, ötvenkét esztendőn át óvodaként működő épület a Május 1. úton, ahová novemberben már be is költözik a város bölcsődéje. Az óvoda bölcsődévé alakítása miatt szükségessé vált a Munkácsy úti tagóvoda bővítése is.

Az európai uniós pályázat és jelentős önkormányzati önerő segítségével megvalósuló projekt keretében a Munkácsy úti Oviban is zajlanak már a munkák, melyek bár megnehezítik az ott dolgozók és az oviba járók napjait, a megújulás öröme mindenkit türelmes várakozással tölt el.

A projekt részeként első körben a Május 1 úti Óvoda teljes átalakítására került sor, kívül belül megújulva, korszerű bölcsődévé varázsolva az intézményt, három csoportszobával és negyven férőhely kialakításával. Második ütemben a Munkácsy úti óvoda bővítésére kerül sor, ahol az egyéb belső változtatások és a tetőszigetelés mellett, negyven új férőhelyet kialakítva, két csoportszobát építenek az épülethez.

A költözés előtti, izgalmakkal teli napokban a JátékVár Óvoda és Bölcsőde vezetői a gyönyörű új bölcsődét és az óvodában zajló munkákat, terveket is örömmel mutatták meg.

– „A bölcsődében, amely 34-ről 40 férőhelyesre bővült, már a befejező munkálatoknál vagyunk, a belső átalakítás teljesen kész. Az udvar rendezése, a meglévő játékok áttelepítése és az új játékok tervezése van most folyamatban” – mesélte Gonda Istvánné. – „Nagy öröm számunkra az is, hogy ez az épület is napelemet kapott. Igyekszünk minél energiatakarékosabban megoldani azokat a költségeinket, amelyek bizony megnövelik az üzemben tartást.

Látjuk, milyen szívesen nézegetik, fotózzák a szülők is az új épületet, ami nem csoda, hisz mi is ezt tesszük. Csak ámulunk, milyen gyönyörűségek épültek be. Egyik kedvencünk a piros – sárga – kék alapszín, ami nem csak széppé varázsolja a három csoportszobát, de a gyerekeknek is megkönnyíti a tájékozódást. Remélem, hogy mindenki jól fogja érezni itt magát: gyerek, szülő, gondozónő, és azt hiszem, minden feltétel adott lesz, hogy boldog gyermekek nevelkedjenek a bölcsődében” – hangsúlyozta az intézményvezető.

– „Úgy gondolom, hogy ilyen csodálatosan szép bölcsőde nagyon kevés van az országban” – sorolja az élményeket a bölcsőde vezetője, Cseriné Gál Katalin is. – „Örülünk, hogy megvalósulhatott, mindenki nagyon várja már, a kolléganőim, a gyerekek és a szülők is, hogy beköltözhessünk. Csodálattal nézzük, annyira szép és modern, minden elvárásnak megfelel. Bővültek is a lehetőségek, hiszen ide már negyven kisgyermek fog járni. Szép tágasak, kényelmesek a belső terek, és az udvar is gyönyörű lesz, öröm lesz itt dolgozni is.

A konyha szinte 21. század fölöttinek mondható, annyira új konyhatechnológiai eljárással van felszerelve. A fűtésrendszerünk, a mosdók, a színes árnyékolók is különlegessé teszik az épületet, vagy a terasz, ütésálló gumilappal fedve, ami még inkább szolgálja a gyerekek biztonságát. Minden gyerek számára nagy öröm lesz az udvar a sok szép játékkal, nekünk pedig jó lesz látni, hogy örülnek és jól érzik magukat, biztonságban lesznek ebben a szép bölcsődében. Minden adott ahhoz, hogy egészségesen és szépen fejlődjenek, és a szülők is elégedettek legyenek, hogy ilyen modern épületben várhatjuk és gondozhatjuk a gyermekeiket.

Az óvodákban, plusz két csoport elhelyezésével, kicsit szűkösebben, de szervezetten, és a körülményekhez alkalmazkodva zajlik most az élet. A projekt másik nagy munkaterületén, a Munkácsy úti óvodában a tervek szerint 2019 szeptemberében már öt óvodai csoport kezdi meg a nevelési évet.

Az épületen október első hetében fejeződött be a tetőszigetelés, mely során 25 cm-es hőszigetelést és vízszigetelést kapott az épület. Megtörtént a régi napelemek visszaszerelése és az újak felszerelése is. Két csoportszoba épül, és a régi épületrészben is lesznek változások.

– „Következő lépésként, az alapásással, a két új csoportszoba munkálatai kezdődtek el” – tudtuk meg Turnyánszkiné Enyedi Andreától. „Lényeges volt számunkra, hogy úgy zárják le az építkezési területet, hogy minél kevésbé jöjjön át a zaj, a por az óvodába.

A mostani tornaszoba helyén is nagy átalakítások következnek, ott lesznek kialakítva a felnőttek vizesblokkjai, szociális helyiségei. A tornaszoba megmarad, kap egy kis mosdót és egy jól használható szertárt, mindent úgy egyeztetve a tervezővel, hogy a gyerekeknek is jó legyen, és megfeleljen a funkciójának.

Ezt követően a mostani három csoportszobában és a vizesblokk részen lesznek munkálatok. Szennyvíz vezeték felújítás, majd a pályázat egyéb elemei, falkibontások és az irodák átalakításai következnek” – mondta el az intézményvezető-helyettes.

A jogszabályokat követő változások között a mozgáskorlátozottak bejárója és a bejárati ajtók fedetté alakítása is része a munkáknak. Az óvoda vezetője fontosnak tartja, hogy lehetőség szerint az udvar és a kinti játékok is megújuljanak. – „Látható, hogy a játékaink már nagyon elavultak, ezek pótlása, cseréje mindenképpen szükséges. Jelenleg is van pályázatunk beadva, ami korszerű sport- és mozgásfejlesztési lehetőséget kínálna a gyerekeknek. Ha mégsem sikerülne ez a pályázatunk, akkor is az óvodás korúaknak megfelelő mozgás- és játszóeszközöket kell az udvarra telepíteni, hogy a 100-110 gyerek kényelmesen, jól érezze magát az udvaron” – hangsúlyozta Gonda Istvánné.

A felborult óvodai élet változásairól a szülők folyamatos tájékoztatást kapnak, a gyermekek körüli változások kezeléséhez az ő segítségükre is szükség van.

martfu.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest