Ágazati tájékoztatók, megyebáli adomány, együttműködések jóváhagyása

J-N-SZ MEGYE | Október 5-én ülésezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. A napirendi pontok között szerepeltek a megye természetvédelmi, munkaerő-piaci helyzetéről, valamint a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól szóló tájékoztatók. A képviselők támogatták, hogy az idei Megyebálon befolyt adomány az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei állomásai fejlesztésének segítését szolgálja.

A tavalyi évi munkaerő-piacot jellemző tendenciákkal kapcsolatban elhangzott, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma átlagosan 15.693 fő volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ami 9,7%-kal kevesebb az előző évinél. A foglalkoztatottsági arány 66,1%-os, amely ugyan elmarad az országos átlagtól, de a 2010. évhez képest több mint 10%-os a javulás. Az álláskeresők nemenkénti összetételében nőtt a nők aránya (54,4%), amely feladatot is jelent: jobban kell koncentrálni a nők foglalkoztatására és képzésére. A szakképzetlenek és a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők még mindig a legnagyobb arányban vannak jelen a nyilvántartott álláskeresők között.

Több képviselői felvetésére válaszolva dr.Németh Mónika, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy a piaci igények és a szakképzések minél pontosabb összehangolása érdekében megkeresik az önkormányzatokat és a cégeket, melynek eredményeként már mintegy 70-80 szakma szerepel a képzési palettán.
A megyei munkavédelmi ellenőrzések tapasztalataival és a Kunhegyesi Járási Hivatal tevékenységével kapcsolatos beszámolók után, a testület a 2018. évi költségvetési rendelet módosításához kapcsolódóan döntött arról is, hogy az idei évi Megyebálon befolyt 895.000 forint összegű adományt az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei állomásai fejlesztésének segítésére fordítják.

A közgyűlés a megyei foglalkoztatási paktum és a környezetvédelmi témájú LIFE IP HungAIRy projektek kapcsán mondott igent együttműködési megállapodás, illetve szándéknyilatkozat aláírására a résztvevő partnerekkel.

jnszm.hu

 

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights