Van már Szolnok menü habos islerrel

SZOLNOK | Ma már boldog, boldogtalan főz és erről blogot ír, televíziós műsort csinál. Van, aki viszont tud is főzni. Szolnokon jó éttermek is vannak, ahol kiváló szakácsok készítik a menüt és az a la carte finomságokat.

A városháza marketing csapata – egyebek mellett – szép, tetszetős, főként hasznos kiadványokat készít, mondhatni a jó szakácsok buzgalmával. Ezek a kiadványok Pont Szolnok névvel kezdődtek és már született a szállásokról, meg a fesztiválokról és most egy újabb: a kulináriáról “pont gasztro” címmel. Vagyis az éttermekről és étkekről. Ezt mutatta be Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Ölbaum Emese, a marketing csapat vezetője. Ezek az egységes gondolat mentén született, nagyszerű fotókkal illusztrált kis kiadványok az idelátogatóknak szólnak, nekik adnak tájékoztatást arról, hogy miért éppen (pont!) Szolnokot kéne választaniuk úticélul.

Kép: iSzolnok

Itt derült ki, hogy a munkatársak megkérdezték a vendéglátásban dolgozó polgárokat, miből állna szerintük egy szolnoki, a városra igazán jellemző menü? Nem okozott meglepetést, hogy főételnek a húsokkal teli gulyást szavazták a legtöbben, de előételnek a haltöpörtyű vitte a pálmát. A desszert nem is lehetett más, mint a habos isler. Ami persze eredetileg osztrák találmány, de az bizony lekváros. A legenda szerint a szolnoki Kádár cukrászdában Hegedűs László cukrászmester kissé elmérte a tojáshabot, de nem hagyta kárba veszni. Némi gondolkodás után a két vékony tésztalap közé illesztette egy adagot, az egészet pedig csokoládémázzal leöntötte. Hát így. Azóta kétféle van a süteményből: lekváros, ami bárhol készülhet és habos, ami csak Szolnokon.

Az a terv, hogy a csatlakozó éttermek mind étlapjukon tartják majd a Szolnok menüt, talán nem is olyan sokára. Jövőre elkészül a Pont sorozat következő darabja, ami ugyancsak sokat segít majd a turistáknak, idelátogatóknak, hogy mivel is töltsék idejüket a Tisza fővárosában.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights