Telefonos csalók

Fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

A telefonos csalók ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, újabb és újabb trükkel próbálkoznak, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket.

Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében megszaporodtak az úgynevezett „telefonos csalások”. A rendőrségi felhívások ellenére mégis sokan beleesnek a trükkös telefonálók csapdájába. Erre volt példa az elmúlt napokban is, amikor a telefonáló rejtett számról hívta a jóhiszemű férfit és egy hivatal alkalmazottjának adta ki magát. Túlfizetésre hivatkozva elkérte az férfi bankkártyájának adatait – a túlfizetett összeg részére történő visszautalás végett. Ezt követően a sértett több üzenetet kapott telefonjára, miszerint a bankkártyájával vásárlásokat hajtottak végre.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, legyenek körültekintők és elővigyázatosak!

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

  • Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!
  • Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
  • A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!
  • Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!
  • Ne dőljön be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, amelyek bankkártya adatai felől érdeklődnek! (például rendszer frissítésre hivatkozva)
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!
  • Bankkártyáját soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárolja! A napi limitet, lehetőség szerint vásárlási szokásaihoz igazítsa!
  • A tranzakciókról kérjen értesítést üzenetben, így azonnal értesül a pénzforgalomról, illetve a kártya használatának pontos helyszínéről!
  • Ha a bankkártyája elveszett, ellopták, illetve bármilyen módon kikerült ellenőrzése alól, vagy ha az adataival visszaélve fizettek azonnal tiltassa le a banknál!

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

police.hu

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights