Ittebei Kiss József szobrát avatták

SZOLNOK | Névadójául választotta a helikopter bázis Szolnokon az első világháború kiváló pilótáját, Ittebei Kiss József hadnagyot. Korántsem véletlenül, hiszen a magyar aviatika egyik, ha legnagyobb hőse volt. Katonai pilótaként tizenkilenc légi győzelmet jegyzet a Pozsonyban 1986-ban született fiatalember. Rövid életút jutott neki, hiszen huszonkét évvel később már az olasz Pergine temetőjében helyezték örök nyugalomra bajtársai.

Kép: iSzolnok

Elve volt, hogy ha mód van rá, csak a földre kényszeríti ellenfelét, ahol azután a reguláris alakulatok elfoghatják a gép személyzetét. Fiatal kora ellenére már nem csupán felettesei, de pilótatársai és ellenfelei megbecsülését is kivívta. Szegény származásúként nem volt módja tisztképzésben részesülni, de hadi sikerei nyomán IV. Károly király aláírta tartalékos tiszti kinevezését, amit azonban ő már nem láthatott. Egy légi harcban ugyanis 1918. május 24-én alulmaradt, a vereség az életét követelte. Három nappal később búcsúztak tőle az olasz temetőben, amikor az égen ellenséges gépek jelentek meg, de harci szándék nélkül. Egy csomagban koszorút dobtak le, amelyen három nyelven is az állt: Utolsó üdvözletünk a bátor ellenfélnek.

Szerdán délelőtt a szolnoki helikopter bázison leleplezték a kiváló pilóta szobrát, amit Pogány Gábor Benő szobrászművész készített

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights