Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája

SZOLNOK | A kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával készül a „170 éves a Magyar Honvédség” programsorozat részeként.

A kiállítás az idén 100 éves magyar katonai ejtőernyőzés és az ehhez kapcsolódó szakmai kultúrák (mélységi felderítés, különleges műveletek) történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést hat nagyméretű tablón, elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva az elmúlt 100 év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére.

A hat egység:
1. Az első világháborútól az ejtőernyős ezred megszületéséig, illetve: Bertalan Árpád életútja
2. Az ejtőernyős ezredtől a Szent László hadosztály fegyverletételéig
3. 1948-tól 1954-ig – a fegyvernem újjáépítésétől a 63. önálló zászlóalj felszámolásáig
4. 1957-től a rendszerváltásig (a mélységi felderítő alakulatok és az ejtőernyős szolgálat megszervezése
5. A rendszerváltástól napjainkig (a mélységi felderítő alakulatok átalakítása, a különleges képesség megjelenése a MH-ben)
6. A Különleges Rendeltetésű Dandár napjainkban

A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és 6 darab egészalakos bábu (Szent László hadosztály katonája, mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben, KRDD-operátor) egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.

iSzolnok

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights