Csángóföldön a Dérynében

JÁSZBERÉNY | Augusztus 9-én, csütörtökön a Déryné Rendezvényház nagytermében négy napon át lehetőségünk volt bepillantást nyerni a csángó lét hétköznapjaiba a Csángó falu című interaktív kiállítás keretein belül.

A moldvai magyarok hagyományos használati tárgyait, bútorait, népviseletét szemlélhettük meg a kiállított tárgyak segítségével, illetve az itt elhangzó meséken, előadásokkal, szokás-bemutatókon keresztül közelebb kerültünk a messze Moldvában élő csángó-magyar testvéreinkhez.

Kép: BerényCafé

A megnyitó alkalmával Kelemen Gábriell, a Csángó Szeretetszolgálat létrehozója valamint Puskás Antal, az egyházaskozári csángók képviselője ajánlották figyelembe a tárlatot. A gyűjtemény keresztmetszetet nyújt a csángó falvak mindennapi életéből. Egyházaskozár, Lujzikalagor, Nagypatak, az északi csángó falvak használati tárgyait gyűjtötték egybe az utazó kiállítás megálmodói. Az érdeklődők a tárgyak megtekintése mellett szíves válaszokra lelhettek a csángók szokásait, integrálódását, mindennapjait firtató kérdésekre. A tárlatvezetők gyógynövénytea receptekkel, különleges csángóföldi termékekkel, úgy mint zöld-dió befőttekkel, homoktövisből készült finomságok kínálásával is várták a látogatókat. A megvásárolható cikkekért befolyó összegekkel a Csángó Szeretetszolgálat alapítványt támogatják.

Kép: BerényCafé

A megnyitón Kelemen Gábriell az élő „próbababákon” a Bákó megyei Lujzikalagor, azaz Lajos pap falvának viseletét ismertette meg a nézőkkel. Itt található Moldván belül az egyik legjelentősebb mintakincs. Az égő vörös fonallal gazdagon hímzett blúzok, szoknyák, övek, bernécek, a patyolatfehér kerpák ma már ritkán kerülnek elő a fiókok mélyéről a csángó falvakban is. Ezek a ruhadarabok jelzik az ott élők identitását, az ortodox román közösségekkel közrefogott katolikus magyarság létét.

BerényCafé

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights